Kde udělala ATP chybu? Dánský supertalent se musel po životní výhře odhlásit z Madridu

- Marek Bartošík

Poněkud smutný důsledek má největší výhra dosavadní kariéry pro Holgera Runeho. Teprve osmnáctiletý Dán skolil na turnaji ATP v Mnichově dvojnásobného šampiona Alexandera Zvereva a postoupil do pátečního čtvrtfinále. Právě kvůli tomuto úspěchu ale musí Rune, jemuž patří 70. místo v žebříčku, oželet prestižní Masters v Madridu, kde měl startovat v kvalifikaci.

Za jiných okolností by měla jednoznačná výhra 6:3 a 6:2 nad světovou trojkou Alexanderem Zverevem výhradně příjemné následky. Holger Rune se ale musel vypořádat po postupu do čtvrtfinále podniku ATP v Mnichově s poněkud paradoxní situací, kdy ho jeden úspěch připravil o jiný potenciální úspěch.

„Rozhodl jsem se odhlásit z turnaje Mutua Madrid Open, protože čtvrtfinále v Mnichově se hraje v pátek a kvalifikace v Madridu začíná v sobotu. Uvidíme se příští rok v hlavní soutěži, Madride,“ vzkázal na svém twitterovém účtu Rune, jehož dalším soupeřem v Mnichově bude Fin Emil Ruusuvuori (63.).

Tradičně nabitému plánu turnajů na okruhu ATP se ale dá sotva něco vytýkat. Dánský supertalent zkrátka doplatil na to, že svou výkonností zatím převyšuje své postavení ve světovém pořadí, jímž se nahoru prokousává velmi obtížně.

Nicméně dá se očekávat, že příští rok už bude Rune, který ovládl za posledních 11 měsíců hned pět challengerů, figurovat ve startovní listině pro hlavní soutěž Mutua Madrid Open. A vzhledem k jeho kvalitám není vyloučeno, že to může být velmi zajímavá turnajová premiéra.