ATP

Federer se na okruh vrátí za 6 měsíců. Předtím se představí na Laver Cupu

- Radek Štohl

Dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer se na okruh ATP vrátí na konci října. Čtyřicetiletý Švýcar, který poslední soutěžní zápas odehrál loni ve Wimbledonu, si zahraje na domácím turnaji v Basileji. O měsíc dříve nebude chybět na Laver Cupu v Londýně.

„Desetinásobný šampion turnaje a domácí hrdina Roger Federer oznámil, že si znovu zahraje v aréně St. Jakobshalle. Švýcarská legenda potvrdila, že jeho první tenisovou akcí po Laver Cupu bude právě zdejší turnaj," informovaly v úterý odpoledne oficiální stránky turnaje.

Federer v posledních dvou a půl letech odehrál jen šest turnajů. Kromě semifinále na Australian Open 2020 se v uplynulé sezoně představil v Dauhá, Ženevě, na French Open, v Halle a Wimbledonu. 

Na nejslavnějším turnaji světa dokráčel do čtvrtfinále, ve kterém však neuhrál ani set proti Hubertu Hurkaczovi, od polského tenisty dokonce utrpěl nepopulárního kanára.

Od té doby se na okruhu nepředstavil. Loni v srpnu podstoupil třetí operaci pravého kolene. „Koleno je v pořádku. Byl jsem ale dva měsíce o berlích, takže začínám v podstatě od nuly. Podstoupit operaci bylo ale určitě správným rozhodnutím. Koleno nebylo po loňském Wimbledonu v pořádku, takže nebyla jiná možnost," prohlásil Švýcar v březnu.

Pokud vše proběhne dle plánu, Federer se fanouškům představí na konci září při pátém ročníku Laver Cupu, který se v Londýně uskuteční od 23. do 25. září. Turnaj v Basileji je naplánovaný od 24. do 30. října.