Ostra Group Open: Svrčina vyřadil nasazenou jedničku! Kolář uspěl v derby s Rosolem

- Redakce

Úterní program na challengeru v Ostravě nabídl všech zbývajících 12 zápasů úvodního kola. Do akce se díky tomu dostalo hned pět českých tenistů. Zdeněk Kolář si v zajímavém tuzemském derby poradil s kvalifikantem Lukášem Rosolem. Pavel Nejedlý dle předpokladů nepřekvapil Tchajwance Chun-hsin Tsenga. Finalista z Prahy Dalibor Svrčina se utkal s Francouzem Corentinem Moutetem, kterého udolal po téměř třech hodinách hry. Držitel divoké karty Jakub Menšík podlehl Rakušanovi Lucasovi Miedlerovi.

Svrčina v Ostravě vyřadil nasazenou jedničku!
Dalibor Svrčina (213.) se na challengerovém turnaji Ostra Group Open v Ostravě postaral o překvapení. Devatenáctiletý český talent v úvodním kole turnaje vyřadil prvního nasazeného Corentina Mouteta (120.) po setech 6:1, 4:6, 7:6(3).

Svrčina po dominantním prvním setu ve druhém dějství ztratil vedení 2:0. „Francouz do té doby hrál špatně, vytvářel hodně chyb z forhendu, v podstatě mi stačilo dostat míček do kurtu. Pak se trochu rozehrál, dostal jsem ho zpátky do zápasu,“ přiznal Svrčina.

Český mladík v závěru druhé sady za stavu 4:4 po dlouhé bitvě a třech odvrácených brejkbolech neudržel podání. V následující hře naopak nevyužil šanci na brejk. Zkraje rozhodujícího setu rychle získal ztracené podání zpátky, po brejku v osmém gemu šel podávat na vítězství v zápase.

„V polovině třetího setu mě začaly chytat křeče, bylo to hodně náročné v hlavě i fyzicky. Bál jsem se kamkoliv rozběhnout, a proto jsem hrál trochu zabržděně,“ popisoval talentovaný tenista.

Za stavu 5:3 při vlastním podání nevyužil tři mečboly v řadě. Po ztrátě gemu si vzal medical time-out. Po dvou neúspěšných hrách si za stavu 5:6 vynutil tiebreak, ve kterém využil čtvrtý mečbol v zápase. „Řekl jsem si, že zkusím každý balonek. Povedlo se,“ pousmál se Svrčina.

Kolář vstoupil do turnaje v Ostravě výhrou
Úvodní kolo Ostra Group Open v Ostravě nabídlo v úterý také jedno domácí derby. V něm se povedlo Zdeňkovi Kolářovi (137.) porazit úspěšného kvalifikanta Lukáše Rosola (249.) ve dvou setech 6:3, 7:5.

Kolářovi se dařilo na returnu využít se stoprocentní úspěšností své šance a proměnil všechny čtyři brejkboly, které si vypracoval. Po jeho poměrně jasném vítězství v prvním setu se hra výrazně vyrovnala a Rosol nebyl daleko od toho, aby si vynutil třetí sadu.

V pátém a sedmém gemu se mu však nepodařilo proměnit své brejkboly, a naopak Kolář vyčkal na svou příležitost do dvanácté hry, v níž na returnu utkání zakončil.

„Byl to velice těžký zápas, což jsem čekal. Lukáš výborně returnoval a snažil se hrát agresivně,“ hodnotil Kolář po postupu. „Ve druhém setu byl Lukáš velice nebezpečný i na servisu a snažil se mě pořád atakovat. Věřil jsem ale své hře a tomu, že se dokážu ubránit a pak přijde můj čas, kdy budu moci zaútočit. Když přišel, tak jsem se ho snažil maximálně využít.“

Kolář se musel přizpůsobit nejen na agresivní styl soupeře, ale i na jeho schopnost číst hru. „Snažil jsem se hrát kraťasy, ale Lukáš je výborně dobíhal a hrál z nich velmi dobré balony, ať už to byl kontra-kraťas, nebo dlouhý míč pod nohy,“ podotkl. „Kraťasy moc nefungovaly, ale snažil jsem se jimi Lukáše aspoň trochu rozběhat.“

Nejedlý třetího nasazeného nepřekvapil
Pavel Nejedlý (576.) na challengeru Ostra Group Open v Ostravě skončil v úvodním kole hlavní soutěže. Českého kvalifikanta zastavil třetí nasazený Chun-hsin Tseng (119.), se kterým padl 2:6, 4:6.

Nejedlý v úvodním setu dvakrát ztratil servis, jeden brejkbol naopak nevyužil. Ve druhém setu sice vedl 3:1, od té doby ale získal jediný gem.

„Odehráli jsme dobrý zápas, soupeři jsem způsobil hodně problémů. Gemy byly dost vyrovnané, bylo to o jednom dvou baloncích. Zahrál lépe na důležité míčky, možná měl i trochu štěstí. Ve druhém setu jsem měl své šance,“ ohlédl se Nejedlý za neúspěšným zápasem.

Menšík uhrál jen dva gemy
Jakub Menšík (1443.) první zápas v hlavní soutěži challengeru nezvládl. Šestnáctiletý finalista juniorské dvouhry Australian Open 2022 v úvodním kole Ostra Group Open prohrál s lucky loserem Lucasem Miedlerem (306.) dvakrát 1:6.

Menšík v úvodním setu dvakrát přišel o servis, za stavu 1:5 si vypracoval tři brejkboly v řadě, ani jeden ovšem nezužitkoval. Ve druhé sadě nezvládl hned tři gemy při vlastním podání, na returnu uhrál jen tři fiftýny.

„Dnešní zápas hodnotím pozitivněji než ten z minulého týdne v Bělehradě. Na kurtu jsem se cítil dobře. Přestože se podle výsledku zdá, že se moc nehrálo, tak gemy byly dlouhé. Byl jsem aktivnější a snažil jsem se tvořit, ale dělal jsem chyby, naopak soupeř neudělal skoro žádnou,“ sdělil Tenisovému světu Menšík, který startoval v hlavní soutěži ostravského challengeru na divokou kartu.

„Jsem rád, že jsem dostal takovou příležitost. Je to pro mě další krok. Budu na sobě muset ještě hodně makat,“ uvědomuje si český talent, jenž se minulý týden zúčastnil dokonce turnaje ATP v srbském Bělehradě.

„Byla to moje první zkušenost s turnajem ATP, a proto jsem byl nervóznější. Je to něco jiného než juniorský tenis, takže se musím oťukat a nasbírat potřebné zkušenosti. Zatímco v juniorech se můžete na soupeře spolehnout, že někdy udělá chybu, v mužském tenise musíte každý míč oddřít,“ poznamenal Menšík.

Finalista juniorky na letošním Australian Open plánuje o nejbližším víkendu start v kvalifikaci challengeru na Štvanici, poté se nejspíše zúčastní akcí ITF s dotací 25 tisíc dolarů na českém území. Vrcholem antukové sezóny by pro talentovaného Menšíka mělo být grandslamové Roland Garros, kde bude patřit jako světová juniorská trojka k hlavním favoritům.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Constant Lestienne (FRA, 185.) – Kacper Žuk (POL, 236.) 6:0, 6:1
Daniel Michalski (POL, 291.) – Mats Moraing (GER, 126.) 6:3, 7:5
Dennis Novak (AUT, 149.) – Lukáš Klein (SVK, 301.) 7:6(4), 7:6(7)
ZDENĚK KOLÁŘ (137.) – LUKÁŠ ROSOL (249.) 6:3, 7:5
Lorenzo Giustino (ITA, 224.) – Gregoire Barrere (FRA, 228.) 6:4, 5:7, 6:4
Aleksandar Vukic (AUS, 128.) – Mats Rosenkranz (GER, 380.) 6:4, 4:6, 2:6
Emilio Nava (USA, 365.) – Filip Horanský (SVK, 186.) 2:6, 4:6
Corentin Moutet (FRA, 120.) – DALIBOR SVRČINA (213.) 1:6, 6:4, 6:7(3)
Evan Furness (FRA, 278.) – Lukáš Lacko (SVK, 220.) 6:1, 6:1
PAVEL NEJEDLÝ (576.) – Chun-hsin Tseng (TPE, 119.) 2:6, 4:6
Sebastian Ofner (AUT, 188.) – Dmitrij Popko (KAZ, 169.) 6:7(5), 6:3, 4:6
Lucas Miedler (AUT, 306.) – JAKUB MENŠÍK (1443.) 6:1, 6:1