Kolodziejová po titulu: Můj tenis se zlepšuje! Wimbledon? Buď to vyjde, nebo ne

- David Schlegel, Petr Sumbal

Miriam Kolodziejová na turnaji ve švýcarském Chiassu získala po boku krajanky Anastasie Detiuc svůj letošní třetí, a celkově už dvanáctý, deblový titul. K tomu přidala 25letá česká tenistka i povedený turnaj ve dvouhře. Z kvalifikace postoupila až do osmifinále, kde nebyla daleko od vyřazení bývalé 54. hráčky světa. „Jsem spokojená, protože jsem se dlouho trápila. Jsem ráda, že jsem to tady prolomila a odehrála dobré zápasy,“ zhodnotila svůj úspěch v rozhovoru pro Tenisový svět česká hráčka.

Miriam, posíláme velkou gratulaci do Švýcarska, kde jste získala titul ve čtyřhře na turnaji dotovaném 60 000 dolary. Cítila jste se po celý turnaj v dobré formě?
Děkuji, cítím se fajn. Můj tenis se zlepšuje a mám z toho radost.

Ve finále jste spolu s Anastasií Detiuc o dva míčky porazily první nasazený pár Aliona Bolsovová Zadoinovová, Oxana Selechmetěvová. Jak jste viděla souboj o titul?
Bylo špatné počasí, celý zápas poprchávalo a byly úplně jiné podmínky než celý turnaj, takže to byl těžký zapas. Jsem ráda, že jsme to zvládly.

V supertiebreaku jste vedly již 9:4, ale nakonec jste zvítězily nejtěsnějším rozdílem 10:8. Co se tam v závěru dělo?
Konec byl jako na houpačce. Vedly jsme 2:4, pak 9:4 a pak ony zahrály celkem dobře. Za stavu 9:8 jsem dala vítězný bekhend po lajně.

Od čtvrtfinále jste s Detiuc odehrály tři těžké zápasy. Co je rozhodlo ve váš prospěch?
Byl to těžký turnaj i těžké zápasy. Na „šedesátce“ už si moc nevyberete. Myslím, že jsme hrály dobře a ještě se nám to všechno trochu sešlo.

Na dvou turnajích ve Švýcarsku jste ve dvouhře postoupila v Bellinzoně i v Chiassu z kvalifikace. Na prvním turnaji jste vypadla v prvním kole, v Chiassu v osmifinále. Jak jste spokojená s vaším vystoupením ve dvouhře?
Jsem spokojená, protože jsem se dlouho trápila. Jsem ráda, že jsem to tady prolomila a odehrála dobré zápasy. Mám nového trenéra Davida Škocha a chtěla bych mu poděkovat za všechno, co pro mě dělá. Je to zároveň i můj přítel. Byl se mnou ve Švýcarsku a moc mi tam pomáhal.

V Chiassu jste prohrávala s bývalou 54. hráčkou světa Vichljancevovou 2:6, 2:4, ale druhý set jste dokázala otočit a pak měla dokonce ve třetím výhodu brejku. Co chybělo v tomto zápase k vítězství?
Byl to dobrý zapas. Základ byl, že jsem bojovala až do konce, proto jsem zvládla druhý set. Ve třetím jsem měla šance, ale nevyužila jsem je, a tak ho nakonec získala ona. Byl to, myslím, dost slušný zapas a jsem za něj ráda.

Cítila jste ve Švýcarsku, že se každým zápasem zlepšujete? A jak vám vyhovovaly místní podmínky?
Celkově jsem se tam cítila dobře. Místní podmínky byly fajn. Počasí drželo celou dobu, až tedy na ten poslední den.

Švýcarsko je drahá země, na druhou stranu jste v deblu dokázala vyhrát celý turnaj. Dopadla tahle cesta pro vás i ekonomicky dobře?
Je to dráha země ale určitě nelituji, že jsem tam jela. Pokud chcete hrát tenis, musíte jezdit na takové turnaje a nesmíte se ohlížet na finance.

V žebříčku se pohybujete okolo 270. místa, ale nyní bylo oznámeno, že ruští a běloruští tenisté a tenistky nebudou moci startovat ve Wimbledonu. To by vás mohlo posunout směrem k premiérovému startu v kvalifikaci grandslamu. Co na to říkáte?
Je to rozhodnutí Wimbledonu. Já to nijak komentovat nebudu. Uvidím, jestli se dostanu nebo ne. Nechci se tím nějak zatěžovat. Buď to vyjde, nebo ne.

Jak se cítíte po zdravotní stránce a jaké chystáte další starty na turnajích?
Cítím se dobře. Trochu mě trápilo rameno, ale to se zlepšuje. Čeká mě Záhřeb, kde budu hrát jen debl, a poté „šedesátka“ v Praze. A pak se uvidí, co dál.