Tsitsipas v Barceloně málem sestřelil Alcaraze, „vyhodil“ rozhodčího a nakonec prohrál

- Petr Sumbal

Byla to opět bitva jako řemen. Už potřetí během osmi měsíců se na turnaji v Barceloně utkali Carlos Alcaraz a Stefanos Tsitsipas. Znovu se jednalo o nádhernou tenisovou bitvu a také tentokrát se z vítězství nakonec radoval mladý Španěl, jenž vyhrál 6:4, 5:7 a 6:2. Utkání navíc okořenila Tsitsipasova palba do Alcaraze nebo Řekovo běsnění u rozhodčího. Alcaraz se kromě vítězství a postupu do semifinále může radovat také z toho, že se příští týden poprvé v kariéře podívá do první světové desítky.

Dlouho to vypadalo na poměrně hladké vítězství domácího tenisty. Alcaraz zvládl první set poměrem 6:4 a ve druhém vedl už 4:1 a k dobru měl dva brejky. Jenže poté začal do děje utkání poprvé výrazněji promlouvat také Tsitsipas, jenž oplýval v posledních týdnech fantastickou formou.

Řecký hráč předvedl působivý comeback a druhý set nakonec urval poměrem 7:5 pro sebe. Tím ale jeho vzepětí skončilo, třetí sadu už zase zvládl lépe Alcaraz, který si znovu vytvořil náskok dvou brejků, když rychle odskočil do vedení 4:0, a tentokrát už se o své vedení připravit nenechal.

Zápas se odehrál před úžasnou atmosférou, běsnící katalánské publikum celé utkání mohutně podporovalo „svého“ Alcaraze, ač je tento Španěl původem z regionu Murcie.

V utkání nechyběly ani některé kontroverzní okamžiky. Proti setbolu Alcaraze se například Tsitsipas rozhodl v prvním setu ubránit tím, že vyšle prudkou ránu přímo do Španěla na síti. Alcaraz stačil míčku, jenž mu mířil někam na hlavu, na poslední chvíli uhnout a balónek poté spadl daleko do autu. Omluva? Ta se od řeckého tenisty nekonala a Tsitsipas tak musel až do konce duelu kousat ještě větší nevraživost španělského publika vůči své osobě.

Ve třetím setu pak ztropila světová pětka skoro až hysterickou scénu u umpirového rozhodčího, který dovolil Alcarazovi během rozhodující sady odejít na toaletu. Tsitsipas si šel k rozhodčímu postěžovat, že Španělova pauza trvá až příliš dlouho a svůj výlev vzteku zakončil tím, že rozhodčímu oznámil, že dělá chybu, takže by měl být vyhozen. Řeckého tenistu patrně dopálilo, že on sám byl rozhodčím za příliš dlouhé prostoje během utkání trestán.

Tsitsipasovi porážkou od Alcaraze skončila šňůra letošních antukových vítězství, jež se nakonec zastavila na čísle sedm. Po úspěšné obhajobě titulu v Monte Carlu se 23letý rodák z Athén do finále v Barceloně zase po roce nepodívá.

Alcaraz naopak vylepšil svou letošní antukovou bilanci už na osm výher oproti jediné porážce a může dál usilovat o svůj letošní druhý titul na antuce a celkově už třetí (po Riu de Janeiru a Miami).

Kromě vybojovaného vítězství navíc může osmnáctiletého tenistu těšit, že příští týden najde své jméno poprvé v kariéře v první desítce světového žebříčku, kam se posune z aktuální jedenácté příčky. Povede se mu to teprve v 18 letech a 11 měsících věku. Pro srovnání, Rafael Nadal nakoukl do nejlepší desítky, když byl jen o jeden měsíc mladší (mimochodem, také po turnaji v Barceloně), Novaku Djokovičovi se to povedlo ve věku 19 let a 9 měsíců a Rogeru Federerovi bylo 20 let a 9 měsíců, když poprvé vstoupil do top 10.

V semifinále turnaje v Barceloně vyzve Alcaraz Australana Alexe De Minaura (25.). Druhou semifinálovou dvojici tvoří Španěl Pablo Carreňo-Busta (19.) a Argentinec Diego Schwartzman (15.).