Nové kariérní maximum! Badosaová si ve Stuttgartu zajistila posun před Krejčíkovou

- Jan Vojkůvka

Loňskou životní sezonu se španělská tenistka Paula Badosaová snaží letos ještě vylepšit a zatím se jí to poměrně daří. Zkraje antukové části sezony si totiž zajistila další vylepšení žebříčkového maxima, kterým od pondělí bude druhé místo na světě. V žebříčku WTA tak přeskočí českou tenistku Barboru Krejčíkovou.

Posun na pozici světové dvojky si Badosaová zajistila svými výkony na německém turnaji ve Stuttgartu, kde prožívá premiéru v hlavní soutěži a už pronikla do semifinále. Cestu mezi nejlepší čtyřku přitom ani zdaleka neměla vydlážděnou a své výhry si musela vydřít v hodně náročných zápasech.

Už v osmifinále, ve kterém současná světová trojka vstoupila do tamního turnaje, svedla hodně těžkou třísetovou bitvu s Jelenou Rybakinovou. Mladou Kazašku nakonec zdolala až po setech 6:2, 4:6, 7:6(4) a vybojovala tím možnost zahrát si ve čtvrtfinále s Ons Džabúrovou.

A také souboj s přemožitelkou Markéty Vondroušové z úvodního kola se proměnil v hodně náročnou bitvu. O postup do semifinále spolu obě hráčky bojovaly přes dvě hodiny, ale nakonec se Španělce povedlo v koncovce zápasu získat klíčový brejk a duel získat po setech 7:6(9), 1:6, 6:3.

Tímto vítězstvím si čtyřiadvacetiletá Badosaová zajistila posun na druhé místo světa, na kterém přeskočí Barboru Krejčíkovou. Česká hráčka totiž od února neodehrála soutěžní zápas a snaží se doléčit své zranění.

Naopak Badosaová se v této sezoně příliš nešetří, když aktuálně hraje už svůj devátý turnaj. Vedle vítězství v Sydney dokázala vybojovat osmifinále na Australian Open, semifinále v Indian Wells či čtvrtfinále v Miami. Není tak divu, že v rámci probíhajícího ročníku je druhou nejlepší hráčkou žebříčku WTA Race a po zásluze se v pondělí stane i světovou dvojkou.

Navíc ani zdaleka to nemusí poslední slovo, které Badosaová ve Stuttgartu řekne. V sobotním semifinále se totiž utká s Arynou Sabalenkovou, kterou v dosavadních dvou vzájemných střetnutích dokázala porazit a i na německé antuce bude papírovou favoritkou.