Plíšková po dvou a půl hodinách udolala Kvitovou! Atraktivní derby rozhodl až tiebreak třetí sady

- Jan Vojkůvka

Turnaj ve Stuttgartu viděl ve středu atraktivní české derby mezi Petrou Kvitovou (28.) a Karolínou Plíškovou (7.). V bezmála dvouapůlhodinové bitvě se nakonec po vítězství 6:4, 4:6, 7:6(5) radovala z postupu do osmifinále světová sedmička, která v rozhodující sadě prohrávala už 1:4, ale v závěru byla lepší hráčkou.

Už když Petra Kvitová hlavní soutěž ve Stuttgartu losovala, bylo zřejmé, že souboj českých tenistek bude jedním z hlavních taháků úvodního kola. Už jen fakt, že se jedná o bývalé šampionky tohoto turnaje (Plíšková vyhrála v roce 2018, Kvitová o rok později, pozn. redakce) sliboval, že se na kurtu odehraje hodně atraktivní souboj.

A to se nakonec i potvrdilo!

Už jen statistiky hovoří o tom, že se jednalo o kvalitní střetnutí. Plíšková při cestě za vítězstvím dosáhla na 28 vítězných úderů a připsala si 21 nevynucených chyb. Velmi aktivní Kvitová pak dosáhla dokonce na 46 vítězných míčů, zároveň však zapsala 41 chyb.

První vzájemné utkání od Turnaje mistryň v roce 2018 začala lépe Kvitová, která má v probíhající sezoně lepší celkovou formu (Plíšková naskočila do ročníku po zranění až v březnu, pozn. redakce) a do zápasu šla v roli papírové favoritky. Svou prvotní převahu a vedení 3:0 však v úspěch nepřetavila. Plíškové se totiž povedlo srovnat na 3:3 a v deváté hře sama odskočila do brejku, který posléze potvrdila i na servisu, a ujala se tak vedení.

Druhý set pikantního derby nabídl hned pět brejků. Kvitová sice neudržela vedení 5:2, ale v desátém gemu se dokázala prosadit ještě jednou na returnu, díky čemuž si vynutila rozhodující set.

V něm dokázala zpočátku na Plíškovou tlačit, a dokonce si vypracovala vedení 4:1. Znovu však na antukovém dvorci v Německu z tohoto náskoku nedokázala nic vytěžit a Plíškové se povedlo ve skóre dotáhnout. Postupně dotáhla rozhodující dějství až do tiebreaku, v němž vyrovnaný souboj pokračoval až do stavu 5:5. Poslední dva míčky pak dokázala světová sedmička urvat na své konto a mohla se začít radovat z důležitého vítězství.

Třicetiletá Plíšková ve Stuttgartu porazila žebříčkově nejlépe postavenou hráčku v této sezoně a vylepšila svou bilanci na dvě výhry a tři porážky. V soubojích s Kvitovou se jí pak povedlo vyrovnat vzájemnou bilanci na 3-3 (počítá-li se i domácí extraliga, pozn. redakce).

O třetí výhru v sezoně bude česká tenistka usilovat v souboji s 31. hráčkou žebříčku WTA Ljudmilou Samsonovovou. Třiadvacetiletá Ruska v úvodním kole nadělila dva kanáry Francouzce Chloe Paquetové.