Další úspěšná kvalifikace! Lehečka po týdnu opět vyzve Laaksonena, pak může jít na světovou osmičku

- Jan Vojkůvka

Z Jiřího Lehečky se stává pravidelný účastník turnajů ATP. Po Marrákeši a Monte Carlu, kde hrál v předchozích dvou týdnech, si zahraje v hlavní soutěži také v srbském Bělehradu. Ve finále kvalifikace totiž porazil Itala Flavia Cobolliho po setech 6:4, 7:6(3). Po týdnu si zopakuje nedávný souboj se Švýcarem Henrim Laaksonenem, kterého porazil v kvalifikaci na Masters v Monte Carlu.

Lehečka je letos v kvalifikacích takřka k nezastavení. Úspěšně se kvalifikoval do hlavních soutěží na Australian Open, v Rotterdamu i Monte Carlu (pouze v lednu v Montpellieru neuspěl). V pondělí pak přidal svou čtvrtou úspěšnou kvalifikaci v této sezoně a zahraje si pátou hlavní soutěž na nejvyšším okruhu v roce 2022.

Postup si zajistil v souboji s Flaviem Cobollim, devatenáctiletým italským talentem. Lehečka poprvé prolomil soupeřovo podání v pátém gemu prvního setu. Cobollimu se sice následně povedlo ztrátu brejku smazat, ale v devátém gemu o své podání znovu přišel a první set tak putoval na konto českého tenisty.

Druhá sada nenabídla žádný brejk a vyústila až ve zkrácenou hru, ve které Lehečka rychle vedl 4:0 a o tento náskok už nepřišel. Díky tomu si vysloužil účast v hlavní soutěži a utkání s Henrim Laaksonenem.

S třicetiletým Švýcarem se utkal před pouhým týdnem, kdy se mu povedlo otočit vývoj skóre v kvalifikaci Masters v Monte Carlu a porazil jej 6:7, 6:4, 6:2. V utkání prvního kola v Srbsku díky tomu bude plnit roli papírového favorita.

Pokud se mu povede nedávné vítězství zopakovat a projít do osmifinále, bude jej čekat trochu jiná tenisová úroveň. Na srbské antukové drti by totiž narazil na světovou osmičku a turnajovou dvojku Andreje Rubljova, jenž má v prvním kole volný los.

Zároveň už svým postupem do hlavní soutěže a ziskem dalších 12 bodů zvýšil svou šanci na účast na NextGen ATP Finals, tedy Turnaji mistrů do 21 let. Lehečkovi mezi mladými hvězdami náleží skvělé páté místo.