Stuttgart uvidí českou bitvu! V prvním kole si to rozdají Kvitová s Plíškovou

- Petr Sumbal

Je tady antuková sezóna a s ní i tradičně velmi kvalitně obsazený turnaj kategorie WTA 500 v německém Stuttgartu. Zraky českých fanoušků při pohledu na rozlosování turnajového pavouka na první pohled upoutá bitva prvního kola mezi Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou. Ve dvouhře i ve čtyřhře se zde představí také Markéta Vondroušová.

Karolína Plíšková je ve svých třiceti letech nejstarší členkou první světové desítky. O dva roky starší Petra Kvitová je zase třetí nejstarší ženou první třicítky. S trochou nadsázky tak můžeme tohle derby nazvat bitvou českých veteránek.

Souboje Plíškové s Kvitovou vždy táhnou.

Zatímco „lvice“ Kvitová je už od svých profesionálních začátků pro svou bezprostřední povahu a bojovný projev na kurtu velkou oblíbenkyní široké české veřejnosti, emocemi o něco chladnější Plíšková si v tuzemsku tak početný fanklub nikdy nezískala.

Dvě české stálice se spolu utkaly v minulosti už pětkrát (počítáme-li také zápas české tenisové extraligy) a úspěšnější je se třemi výhrami na kontě Kvitová. Poslední vzájemný duel je starý už téměř čtyři roky, souboj ve skupině Turnaje mistryň v roce 2018 ovládla poměrně jasně Plíšková (6:3, 6:4). V tom samém roce došlo na jejich souboj ještě na antuce v Madridu, a to se v semifinále pro změnu radovala po výhře 7:6(4), 6:3 Kvitová.

Do letošního prvního vzájemného střetnutí nepůjde ani jedna z českých tenistek v úplně ideálním rozpoložení.

Světová osmadvacítka Kvitová má po osmnácti odehraných zápasech vyrovnanou bilanci devíti výher i porážek. Nejlépe se jí dařilo v Dubaji a v Miami, kde prošla do čtvrtfinále. Jediný letošní zápas na antuce však před dvěma týdny v Charlestonu překvapivě prohrála s až 86. hráčkou světa Polkou Magdalenou Frechovou.

Plíšková je patrně ještě v obtížnější situaci. Aktuálně sedmá tenistka světa musela start sezóny kvůli zlomenině ruky z přípravy odložit až na březen. Od té doby odehrála tři turnaje, ze kterých si odnesla jen jedno vítězství. To se dostavilo v Charlestonu, kde Plíšková po třísetovém boji porazila Ukrajinku Katarinu Zavackou (200.), poté však uhrála jen čtyři gemy proti Rusce Jekatěrině Alexandrovové (39.).

Obě hráčky dobře vědí, jaké je zvednout ve Stuttgartu nad hlavu trofej pro celkovou vítězku. Plíškové se to povedlo v roce 2018 a Kvitové o rok později.

Třetí do party českých tenistek ve Stuttgartu Markéta Vondroušová (32.) se v prvním kole utká s Tunisankou Ons Džabúrovou (10.), se kterou jediný dokončený vzájemný zápas prohrála. Vondroušová figuruje rovněž v pavouku čtyřhry, po boku Švýcarky Viktorije Golubicové se v prvním kole už v pondělí utká s norsko-ruským párem Ulrikke Eikeriová, Alexandra Panovová.

Roli nasazené jedničky bude ve Stuttgartu plnit světová jednička Polka Iga Šwiateková, z hráček první desítky budou scházet pouze Barbora Krejčíková (2.), Danielle Collinsová (8.) a Garbiňe Muguruzaová (9.).