Skandál: Šest španělských tenistů zatčeno

- Radek Štohl

Tenis bývá dlouhodobě považovaný za jeden nejčistších sportů. Bohužel se v něm i najdou případy, kdy tyto férové praktiky neplatí. Zvláště, pokud se hraje na turnajích Futures, kde prize money nejsou příliš vysoké. Nedávno bylo kvůli tomu zatčeno i šest tenistů!

Velký skandál s ovlivňováním zápasů vypukl ve Španělsku, kde se na nižších turnajích Futures domlouvali výsledky utkání. Vyšetřování na tomto případů trvalo rok a půl a celkově bylo zatčeno 34 lidí, včetně šesti domácích hráčů.

Celou aféru rozpoutal jeden z tenistů, který se přiznal, že záměrně prohrál utkání. Důvod byl zcela jasný, nezveřejněná osoba obdržela za tento ovlivněný duel finanční odměnu. Později se ukázalo, že nebyla jedinou součástí téhle kauzy. Pro mnohé hráče byly nabízené částky až příliš lákavé na to, aby touto možností pohrdly. Nesázelo se pouze na výsledek zápasů, ale také na vítěze daných míčků, nebo kolik gemů se v utkání odehraje.

Díky zpronevěření si učinkující přišli na více než 500 000 Euro, ve většině případů se sázelo u Bet365. Ve Španělsku se letos konalo dohromady 39 turnajů Futures v mužské kategorii a pouze na deseti z nich se prize money přehouply přes 10 000 dolarů. V ženské části se odehrálo 23 podniků a pouze na dvou přesáhlo prize money částku 25 000 dolarů.