BJK Cup: Spojené státy obrat Ukrajině nedovolily, nasazené dvojky z Francie končí

- Jan Vojkůvka

Kromě zápasu českých tenistek s těmi britskými se o víkendu uskutečnilo i dalších šest kvalifikačních zápasů BJK Cupu. Postup na finálový turnaj vybojovaly například Spojené státy či Itálie, která vyřadila nasazené dvojky z Francie.

Letošní kvalifikace BJK Cupu byla ovlivněna vyloučením Ruska a Běloruska z ženské týmové soutěže. Kvůli tomu Bělorusky nemohly nastoupit do kvalifikace a Rusky nebudou vpuštěny na závěrečný turnaj.

Kvůli tomu došlo k určitým úpravám. Vedle Švýcarska, které jako finalista mělo zajištěnu účast na závěrečném turnaji, se přímo na turnaj dostala Austrálie (náhrada za Rusko) a také Slovensko s Belgií. Oba tyto celky dostaly volný los – Belgie měla hrát s Běloruskem a Slovensko s Austrálií.

Dalších sedm týmů se kvalifikovalo z víkendových duelů. Překvapením, alespoň z papírového hlediska, je vyřazení Francie, která byla při losu nasazena jako druhý nejsilnější tým. Jenže v souboji s Italkami, které měly žebříčkově lépe postavené tenistky, se neprosadila. Jasmine Paoliniová a Camila Giorgiová dokázaly rychle vybojovat tři body nad Alizé Cornetovou, Oceane Dodinovou i Harmony Tanovou.

Spojené státy v souboji s Ukrajinou vedly po úvodním hracím dni 2:0, postup to však nakonec byl hodně vydřený. V sobotu však Dajana Jastremská porazila Jessicu Pegulaovou 6:3, 6:4 a stejným výsledkem zdolala Katarina Zavacká Shelby Rogersovou. Rozhodnout musela až čtyřhra, v níž Asia Muhammadová s Jessicou Pegulaovou nakonec dotáhly Američanky k postupu a nedovolily Ukrajině senzační obrat.

Ze hry jsou kvalifikační šestky z Německa, které nestačily v Nur-Sultanu na domácí Kazašky, za které posbíraly tři body v prvních třech zápasech Jelena Rybakinová a Julia Putincevová.

Rumunky bez Simony Halepové nedostaly vůbec žádnou šanci v souboji s Polkami, které je deklasovaly 0:4. Za polský tým nastoupila i světová jednička Iga Šwiateková, která v soubojích s Mihaelou Buzarnescuovou a Andreeou Prisacariuovou ztratila všehovšudy jen jeden gem.

Úspěšně se kvalifikovat na závěrečný turnaj, který se bude konat v listopadu, dokázaly také Španělky a Kanaďanky.

Výsledky kvalifikace BJK Cupu
Itálie – Francie 3:1
USA – Ukrajina 3:2
Česko – Velká Británie 3:2
Kazachstán – Německo 3:1
Kanada – Lotyšsko 4:0
Nizozemsko – Španělsko 0:4
Polsko – Rumunsko 4:0
Bělorusko – Belgie, bez boje Belgie