BJK Cup: Češky postupují! Rozhodující bod vybojovaly ve čtyřhře Muchová s Vondroušovou

- Redakce

Cíl splněn! Český tým nebude ani letos chybět na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové, poté co v dramatickém kvalifikačním souboji porazil soubor Velké Británie nejtěsnějším možným rozdílem 3:2. Po pátečních a sobotních dvouhrách byl stav vyrovnaný 2:2, takže se ke slovu dostala rozhodující čtyřhra. V té měly Karolína Muchová s Markétou Vondroušovou navrch a Harriet Dartovou s Katie Swanovou porazily 6:1, 7:5.

Česká dvojice měla fantastický vstup do rozhodující čtyřhry, když vyhrála úvodní čtyři gemy zápasu. I v dalším průběhu první sady působily Muchová s Vondroušovou mnohem lepším a čerstvějším dojmem než Dartová se Swanovou a první set putoval poměrem 6:1 na českou stranu.

Druhý set už tak jednoznačný nebyl. Český pár nejprve hned na úvod ztratil servis, poté si sám vytvořil náskok jednoho brejku a vedl 4:1, aby britská dvojice následně opět srovnala krok na 4:4. Samotný závěr utkání zvládly české reprezentantky na výbornou, zápas i celé utkání mezi Českem a Velkou Británií uzavřely čistou hrou při podání soupeřek.

„Už na začátku jsem říkala, že bych chtěla holkám co nejvíc pomoct. Byla jsem připravená jít do všech zápasů včetně deblu. A jsem ráda, že mi to vyšlo, ještě takhle na Štvanici,“ zhodnotila Vondroušová.

„Věděly jsme, že to je rozhodující bod, ale při hře jsem se na to nesoustředila. Spíš jsem se soustředila na každý balón, ať vyhrajeme zápas,“ zmínila Muchová.

Česko postupuje na závěrečný turnaj BJK Cupu, který se uskuteční od 8. do 13. listopadu v zatím neznámé lokalitě.

Fruhvirtová po boji svůj debut prohrála
Začátek utkání Fruhvirtové vůbec nesedl, patrně se potýkala s mírnou nervozitou spojenou s debutem v seniorském reprezentačním týmu. Než se talentovaná tenistka pořádně rozkoukala, prohrála úvodní sadu za pouhých 29 minut 0:6.

Také začátek druhé sady patřil Dartové, která se v tomto utkání prezentovala mnohem lepším výkonem než včera proti Vondroušové, kdy uhrála jediný gem. Britka vedla rychle 3:0 a měla náskok dvou brejků. Pak ovšem přišla naděje na zvrat. Fruhvirtová při podání soupeřky prohrávala už 0:40, gem ovšem nakonec vyhrála a posléze brejk při vlastním podání potvrdila.

Šestnáctiletá Češka i nadále srdnatě bojovala a živila naději na obrat, za stavu 2:5 a posléze 3:5 dokonce odvrátila tři mečboly. Od té doby si Fruhvirtová začala na kurtu mnohem víc věřit a po pěti vyhraných gemech v řadě po zásluze srovnala stav setů důležité bitvy na 1:1.

Začátek rozhodující sady však Fruhvirtová opět nezachytila a poměrně rychle nabrala ztrátu 0:5. Ani za tohoto stavu se česká reprezentantka nevzdala a dokázala ještě snížit na 2:5, ovšem její o devět let starší soupeřka nakonec zápas dopodávala a srovnala tak partii mezi Českem a Velkou Británií na 2:2.

„Jsem zklamaná, že jsem to nedotáhla do vítězného konce. Do zápasu jsem dala všechno, co jsem měla. Škoda, že pár výměn nešlo na opačnou stranu. Premiéra mi bohužel nevyšla, ale zpětně se na ni budu koukat jako na obrovskou zkušenost a zážitek. Věřím, že mi to pomůže do budoucna,“ řekla Fruhvirtová.

Vondroušová opět dominovala, indisponované Raducanuové nedala šanci
Očekávání se nenaplnila. Kdekdo se těšil na pořádnou bitvu mezi Markétou Vondroušovou a Emmou Raducanuovou, nicméně česká jednička svou protivnici deklasovala se ztrátou pouhých dvou gemů!

Pohybově limitovaná Raducanuová neměla proti skvěle hrající Vondroušové nejmenší šanci. Finalistka Roland Garros 2019 potvrdila své antukové kvality, bez potíží se popasovala i se sychravým počasím.

Už začátek zápasu vyšel Vondroušové náramně, když odskočila do vedení 3:0 se dvěma brejky. Raducanuová sice jednu ztrátu podání smazala a snížila na 1:3, další tři gemy ale opět ukořistila tenistka ze Sokolova.

Britská hvězda si po prohrané úvodní sadě vyžádala pauzu na ošetření kvůli puchýři na noze, koncert české reprezentantky tím ale nezastavila. Vondroušová na úvod druhého dějství odvrátila dva brejkboly a hned vzápětí sama udeřila na returnu. Přestože náskok brejku dočasně ztratila, už ve čtvrté hře si vzala výhodu zpět a do konce utkání Raducanuové nepovolila ani gem.

„Věděla jsem, že se soupeřka trápí, ale hrála až do konce. Zůstala jsem soustředěná a hrála svou hru. Lepší to asi být nemohlo. Ještě včera jsem šla trénovat, protože zápas trval jen padesát minut. Myslím, že jsem předvedla dobré výkony, cítila jsem se tady dobře a užívala jsem si to,“ uvedla týmová jednička Vondroušová, která ztratila ve dvou zápasech proti Britkám dohromady jen tři gemy.

„Je to krásný pocit. Několikrát jsem hrála dvojku, teď jsem byla podruhé jednička a moc jsem si to užívala. Chtěla jsem holkám co nejvíc pomoct a myslím, že se to povedlo,“ dodala.

Česko – Velká Británie 3:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (32.) – Emma Raducanuová (12.) 6:1, 6:1
LINDA FRUHVIRTOVÁ (170.) – Harriet Dartová (101.) 0:6, 7:5, 2:6
MUCHOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Dartová, Swanová 6:1, 7:5

Páteční program
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (32.) – Harriet Dartová (101.) 6:1, 6:0
TEREZA MARTINCOVÁ (50.) – Emma Raducanuová (12.) 5:7, 5:7