Denní menu, 16.4.2022: Češky po bitvě porazily Velkou Británii! Kolář do finále nepostoupil, Pavlásek má titul

- Redakce

České tenistky slaví postup na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, poté co porazily Velkou Británii 3:2. Rozhodující bod v závěrečné čtyřhře získaly pro Česko Karolína Muchová s Markétou Vondroušovou. Na challengeru v italské Barlettě bojoval o své první letošní finále Zdeněk Kolář, s Portugalcem Nunem Borgesem ale neuspěl. Adam Pavlásek po boku Slováka Igora Zelenaye vybojoval deblový titul na challengeru v Madridu.

Češi v akci

BJK Cup: Muchová s Vondroušovou ve čtyřhře vybojovaly český postup
Kvalifikační utkání BJK Cupu mezi Českem a Velkou Británií se proměnilo ve velkou bitvu se šťastnou tečkou pro české tenistky. Do rozhodující čtyřhry za stavu 2:2 nastoupily Karolína Muchová s Markétou Vondroušovou, které dokázaly ustát tíhu okamžiku a porazit britskou dvojici Harriet Dartová, Katie Swanová po setech 6:1, 7:5. Česko postupuje na podzimní finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové.

Pavlásek slaví deblový titul na challengeru v Madridu
Adam Pavlásek spolu se Slovákem Igorem Zelenayem dotáhli svou misi na antukovém challengeru v Madridu do konce, hned na prvním společném turnaji slaví deblový titul! Ve finále tento česko-slovenský pár porazil brazilsko-španělské duo Rafael Matos, David Vega Hernandez po setech 6:3, 3:6 a 10:6. Pro Pavláska se jedná o třetí deblový titul na challengerech v kariéře po předchozích úspěších v Poznani (2014) a Koblenzi (2019).

BJK Cup: Fruhvirtová prohrála, rozhodovat bude čtyřhra
Linda Fruhvirtová (170.) neprožila povedený debut v BJK Cupu, s britskou tenistkou Harriet Dartovou (101.) prohrála 0:6, 7:5 a 2:6. První sada byla jednoznačnou záležitostí v podání tenistky z Velké Británie. Ve druhém setu dokázala Fruhvirtová pozvednout kvalitu svého tenisu na vyšší úroveň, odvrátila tři mečboly a nakonec srovnala na 1:1 na sety. Ve třetí sadě se ovšem české tenistce už tolik nevedlo a Dartová rozhodující set vyhrála 6:2. O vítězi kvalifikace BJK Cupu rozhodne čtyřhra.

Kolář se na challengeru v Itálii do finále nepodívá
Zdeněk Kolář (141.) do prvního letošního finále nepostoupil, na challengeru v italské Barlettě skončil v semifinále na raketě Portugalce Nuna Borgese (149.), kterému podlehl 6:7(7), 3:6. V prvním setu český tenista prohrával už 0:4, ale svou ztrátu dokázal smazat a v tiebreaku měl poté dokonce dva setboly, které však nezužitkoval. Druhou sadu sice Kolář zahájil brejkem, ale poté sám dvakrát po sobě o své podání přišel a ztrátu jednoho brejku už nedotáhl.

BJK Cup: Vondroušová porazila Raducanuovou
Markéta Vondroušová (32.) dominovala také ve svém druhém utkání kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové proti Velké Británii. Česká týmová jednička porazila v úvodní sobotní dvouhře Emmu Raducanuovou (12.) po 62 minutách dvakrát 6:1. Češky tak vedou 2:1 na zápasy, k postupu na finálový turnaj potřebují už pouze jediné vítězství. Do dalšího utkání nastoupí na Štvanici za domácí reprezentaci šestnáctiletá Linda Fruhvirtová (170.).

Kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové

Česko – Velká Británie 3:2
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (32.) – Emma Raducanuová (12.) 6:1, 6:1
LINDA FRUHVIRTOVÁ (170.) – Harriet Dartová (101.) 0:6, 7:5, 2:6
MUCHOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Dartová, Swanová 6:1, 7:5

Utkání se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Challenger Tour

Open Citta Della Disfida, Barletta (muži, ITA, 45 730 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (141.) – Nuno Borges (POR, 149.) 6:7(7), 3:6

Open Comunidad de Madrid (muži, ESP, 45 730 EUR, antuka)
Finále čtyřhry
PAVLÁSEK, Zelenay (SVK) – Matos (BRA), Vega Hernandez (ESP) 6:3, 3:6, 10:6