Denní menu, 15.4.2022: Začala kvalifikace BJK Cupu, Kolář zvládl třísetové drama

- Redakce

Velikonoční Velký pátek se nesl z tenisového pohledu hlavně v duchu kvalifikačních bojů v BJK Cupu. Češky hrají na štvanické antuce po prvním dni s Velkou Británií 1:1, úspěch slavily týmové jedničky Markéta Vondroušová a Emma Raducanuová. Zdeněk Kolář vybojoval na challengeru v italské Barlettě své druhé letošní semifinále, posléze neuspěl v semifinále čtyřhry po boku Romana Jebavého. Adam Pavlásek a Slovák Igor Zelenay postoupili do deblového finále na challengeru v Madridu.

Češi v akci

Pavlásek a Zelenay si v Madridu zahrají finále
Česko-slovenský pár Adam Pavlásek, Igor Zelenay zvládl na challengeru v Madridu semifinále čtyřhry, když porazil nasazené trojky Francisca Cabrala a Manuela Guinarda po setech dvakrát 6:3.

Pavlásek a Zelenay předvedli skvělý výkon zejména na servisu, o který ani jednou nepřišli. Sami naopak získali dva brejky v prvním a jeden ve druhém setu. Ve finále se zítra utkají s brazilsko-španělskou dvojicí Rafael Matos, David Vega Hernandez.

Raducanuová porazila Martincovou a srovnala na 1:1
Tereza Martinová (50.) nepřidala druhý bod na české konto, ve druhém pátečním utkání prohrála s Emmou Raducanuovou (12.) po setech dvakrát 5:7.

V prvním setu měla česká tenista za stavu 5:4 při svém podání setbol, ale nevyužila ho a koncovku setu poté nezvládla. Také druhou sadu měla Martincová dobře rozehranou, když vedla už 4:1. Raducanuová ovšem opět našla odpověď, v závěru druhého setu předvedla svůj nejlepší tenis a nakonec dotáhla zápas k vítězství, čímž vyrovnala duel mezi Českem a Velkou Británií po pátečních dvouhrách na 1:1.

Kolář zvládl třísetové drama a zahraje si semifinále
Zdeněk Kolář (141.) úspěšně zvládl téměř tříhodinovou bitvu ve čtvrtfinále challengeru v italské Barlettě a zahraje si podruhé v letošní sezóně semifinále. Český tenista porazil Nizozemce Jelleho Selse (271.) po setech 5:7, 7:5 a 6:1.

První dva sety byly vyrovnané, ten rozhodující zvládl výrazně lépe český tenista, který si ve čtvrtém gemu vypracoval brejk na 4:1 a v šesté hře získal podání soupeře znovu, když se mu povedlo využít šestý brejkbol tohoto dlouhého gemu. Následně pětadvacetiletý tenista uzavřel zápas na svém podání. V semifinále si Kolář zahraje s Portugalcem Nunem Borgesem (149.).

Jebavý a Kolář podlehli nasazeným jedničkám
Cesta Romana Jebavého a Zdeňka Koláře antukovým challengerem v italské Barlettě skončila v semifinále čtyřhry. Česká dvojice v něm podlehla nasazeným jedničkám Benu McLachlanovi z Japonska a Szymonu Walkówovi z Polska po setech 2:6 a 4:6.

Vondroušová dominovala, Česko vede nad Britkami 1:0
Český tým se po první dvouhře dostává v utkání kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové proti Velké Británii do vedení 1:0. První bod vybojovala pro Česko Markéta Vondroušová (32.), která v jednostranném utkání za pouhých 56 minut porazila Harriet Dartovou (101.) po setech 6:1, 6:0.

Kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové

Česko – Velká Británie 1:1x
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (32.) – Harriet Dartová (101.) 6:1, 6:0
TEREZA MARTINCOVÁ (50.) – Emma Raducanuová (12.) 5:7, 5:7

Utkání se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Challenger Tour

Open Citta Della Disfida, Barletta (muži, ITA, 45 730 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Jelle Sels (NED, 271.) – ZDENĚK KOLÁŘ (141.) 7:5, 5:7, 1:6

Semifinále čtyřhry
McLachlan (JPN), Walków (POL) – JEBAVÝ, KOLÁŘ 6:2, 6:4

Open Comunidad de Madrid (muži, ESP, 45 730 EUR, antuka)
Semifinále čtyřhry
PAVLÁSEK, Zelenay (SVK) – F. Cabral (POR), Guinard (FRA) 6:3, 6:3