Antuka? Jednou to může být můj silný povrch, věří si před BJK Cupem Raducanuová

- Jan Vojkůvka

Jednička britského týmu Emma Raducanuová má před sebou nesmírně těžký úkol, na štvanické antuce se pokusí za pomoci svých spoluhráček vyzrát na silný český tým. Světová dvanáctka však naposledy na tomto povrchu hrála jako juniorka, mezi dospělými to bude její debut...

Devatenáctiletá Raducanuová hraje mezi profesionálkami už od roku 2018. Vedle tvrdého povrchu, ať už pod otevřeným nebem nebo v hale, dosud hrála jen na trávě. Antukovým turnajům se naopak vyhýbala. Až do tohoto týdne, kdy prožije svou premiéru během Billie Jean King Cupu.

Vítězka loňského US Open se pokusí na pražské Štvanici restartovat svou sezonu. Letos se jí vůbec nedaří, vyhrála jen dva zápasy a hned pět jich prohrála. Může být premiéra v BJKC a zároveň na antuce právě tím impulzem, který potřebuje, aby se zase dostala na vítěznou vlnu?

„Bude to můj první profesionální zápas na antuce a věřím, že v budoucnosti to může být můj silný povrch,“ řekla odhodlaně mladá Britka. „Sedí mi pohyb, mám v něm potenciál a užívám si klouzání. Až se v tom zlepším a zvyknu si, bude to dobré. Umím hrát tvrdě, takže už jen potřebuju vylepšit pohyb.“

Není to ale tak, že by na antuce nikdy nehrála. Zkušenosti s ní má z dob svého dětství a také ze svého působení v dorosteneckém a juniorském tenisu. A to dokonce z českých turnajů! „Hrála jsem klubovou ligu v Plzni. Myslím, že mi bylo 11. Byla to juniorská klubová soutěž a byl to jeden z mých prvních výletů do zahraničí,“ zavzpomínala. „Česko mám ráda, hlavně Prahu. Kurty jsou tady hezké,“ uvedla s úsměvem.

Svou premiéru v ženské týmové soutěži i na antukovém povrchu mezi profesionálkami prožije v pátek proti Tereze Martincové, české dvojce. „Párkrát jsme se potkaly,“ řekla směrem ke své soupeřce, se kterou se ale ještě nikdy neutkala. „Snažím se co nejlépe připravit a na zápas se těším,“ dodala.