Pála určil sestavu na Britky. Proti grandslamové vítězce to bude výzva, těší se na premiéru Martincová

- Jan Vojkůvka

Kapitán Petr Pála rozhodl, že proti britským tenistkám pošle vedle Markéty Vondroušové v roli týmové dvojky Terezu Martincovou. Zatímco Vondroušová je už zkušenou reprezentantkou, pro Martincovou se bude jednat o poměrně ostrou premiéru. Narazí totiž na Emmu Raducanuovou, v současnosti světovou dvanáctku.

„Věřím, že jsem se rozhodl správně,“ uvedl Pála v pražském hotelu Hilton krátce po losu ke svému výběru. „Terka hrála celý týden výborně, je dobře připravená, v dobré kondici. Moc se těším, uvidíme pořádný boj, hodně výměn, holky budou běhat zleva doprava. Hraje s grandslamovou vítězkou, určitě má na to zápas vyhrát. Pro Emmu bude těžké ji porazit,“ upozornil.

Podle Pály bude výhodou i to, že se v areálu I. ČLTK bude hrát na antuce. „Věřím, že bude platit právě antuková hra. Jsou na antuku nejméně zvyklé, proti soupeřkám to bude naše výhoda,“ dodal.

Martincová vyrazí do souboje s Raducanuovou jako druhá v pořadí. Bude vědět, jaký je vývoj zápasu, což by jí mohlo pozici výrazně usnadnit.

„Bude to obrovská výzva, bude to pro mě premiéra,“ řekla ke své nominaci sedmadvacetiletá Martincová. „Nikdy by mě nenapadlo, že budu mít takovou premiéru doma, ještě k tomu na Štvanici a proti grandslamové vítězce. Je to neobvyklé, ale příjemné, budu se snažit,“ řekla k zápasu s vítězkou loňského US Open.

Čtvrtfinalistka letošního turnaje v Petrohradu není na antuce žádný nováček, což se rozhodně nedá říct o Raducanuové. Britka totiž mezi profesionálkami ještě žádný antukový zápas neodehrála. Martincová naopak bezmála tři stovky a byla například v semifinále v Istanbulu.

Že by ale byla specialistkou? To si sama nemyslí. „Spíš než antuková hra to bude v mém podání hra na hru. Umím se přizpůsobit, ale spíš Maki (Vondroušová) je přeborník na antukovou hru,“ podotkla.

Právě Markéta Vondroušová celý duel v pátek odstartuje. Na kurtu se proti ní postaví osmifinalistka z Indian Wells Harriet Dartová. „Znám ji z turnajů, je lepší na tvrdších površích, ale nechci to podcenit,“ přemítala. „Hrát doma je výzva, tyhle zápasy hraju moc ráda, těším se.“

Domácí prostředí jí skutečně sedí. Například loni v základní skupině BJKC dokázala vybojovat proti Švýcarkám a Němkám dvě hladké výhry. „V O2 areně jsem si to moc užívala. Když to mám za sebou, tak už to tady s nervozitou bude lepší. Ale tyhle zápasy jsou těžké, navíc se očekává, že bych měla vyhrát, což je trošku tlak,“ přiznala.

S tlakem se ale umí vypořádat náramně. Vždyť do světa velkého tenisu vlétla už v roce 2017 titulem v Bielu a dlouhodobě, pokud drží zdraví, se drží v širší světové špičce. Jediným problémem by tak mohlo být počasí...

„Tenhle týden bylo hezky, ale víme, že předpověď je docela špatná. Uvidí se, jak počasí vyjde, jsme na to připravené,“ dodala týmová jednička.