Los BJK Cupu: Vondroušová českou jedničkou, na Raducanuovou nastoupí Martincová

- Jan Vojkůvka

V pražském hotelu Hilton byl ve čtvrtek rozlosován kvalifikační zápas Billie Jean King Cupu mezi Českem a Velkou Británií. Boj o postup na závěrečný turnaj odstartuje v pátek ve 12 hodin Markéta Vondroušová, se kterou se utká Harriet Dartová. Následovat bude souboj mezi Terezou Martincovou a britskou jedničkou Emmou Raducanuovou.

Boje letošního kvalifikačního utkání BJK Cupu v areálu I. ČLTK se naplno rozběhnou v pátek v pravé poledne. Že se jako první na tamním dvorci představí Markéta Vondroušová, rozhodl páteční los. Losu se zhostil šestiletý Arťom z Ukrajiny (na snímcích v galerii), který je s rodinou ubytovaný v tréninkové hale v Hloubětíně (byla využívána během finále BJKC v Praze, pozn. redakce).

Během losu bylo také odhaleno, že pozici britské dvojky bude hájit Harriet Dartová.

Členka druhé stovky světa letos senzačně dokráčela do osmifinále v Indian Wells, kam se probila skrz kvalifikaci. Jinak ale neprožívá příliš oslnivou sezonu, což se naopak nedá říct o stříbrné medailistce z Tokia. Vondroušová, nebýt zdravotních obtíží, mohla mít rozhodně ještě lepší bilanci, než je jejích 11 výher a jen 4 porážky.

Není pochyb o tom, že Vondroušová bude v utkání s britskou dvojkou favoritkou.

Proti favoritce se naopak v roli týmové dvojky postaví Tereza Martincová, která po skončení úvodního souboje vyzve Emmu Raducanuovou. Českou tenistku čeká rozhodně těžký zápas, ale určitě nebude bez šancí. Spíš naopak.

Britská šampionka z US Open totiž prožívá bídný rok, když vyhrála jen dva zápasy a připsala si hned pět porážek. Navíc mezi profesionálkami ještě neodehrála ani jeden zápas na antuce. To dává Martincové, jež byla letos ve čtvrtfinále v Petrohradu či osmifinále v Dauhá, hodně slušné šance na úspěch.

V sobotním programu, který se ale může ještě výrazně promíchat, se spolu utkají od 11:30 Vondroušová s Raducanuovou a Martincová s Dartovou. Pokud by nebylo rozhodnuto už po singlech, figurují aktuálně v nominaci pro čtyřhru Marie Bouzková s Lindou Fruhvirtovou, proti nimž jsou zapsány Katie Swanová a Sonay Kartalová.

Los utkání Česko – Velká Británie
Pátek, 12:00
Markéta Vondroušová – Harriet Dartová
Tereza Martincová – Emma Raducanuová
Sobota, 11:30
Markéta Vondroušová – Emma Raducanuová
Tereza Martincová – Harriet Dartová
Bouzková, Fruhvirtová – Swanová, Kartalová


Galerie