Po fantastických výkonech nečekané selhání. Alcaraz končí v Monte Carlu hned v prvním zápase

- Jan Vojkůvka

Rozjetý Carlos Alcaraz dopadl velmi tvrdě zpět na zem. Po fantastických výkonech v posledních týdnech mu vůbec nevyšel vstup do turnaje Masters v Monte Carlu, kde měl patřit do širšího okruhu favoritů. V duelu mladíků se Sebastianem Kordou prohrál 6:7(2), 7:6(5), 3:6 a končí už ve druhém kole.

Osmnáctiletý Alcaraz obdržel do úvodního kola volný los a byl rovnou nasazen do kola druhého. Už v pondělí se dozvěděl svého soupeře, kterým se stal Sebastian Korda, jehož loni na Next Gen ATP Finals hladce porazil.

S ohledem na poslední výkony byl superfavoritem zápasu právě Alcaraz. Tomu se povedlo v únoru vyhrát antukový turnaj v Riu, následně došel do semifinále v Indian Wells a překvapivě si dokráčel až pro titul v Miami. Oproti tomu Korda se v této sezoně prozatím hledal a nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále v Delray Beach, přičemž mu příliš nevyšly další turnaje ve Spojených státech.

Jenže v Monte Carlu se papírové předpoklady nenaplnily a došlo k dalšímu velkému překvapení. Alcaraz se přitom snažil hrát hodně aktivně a dokonce si vypracoval hned 19 brejkbolů. A ač jich využil šest, na Kordu to nestačilo. Tomu se totiž povedlo využít 7 z 10 brejkbolů a v koncovce byl šťastnější.

Ještě než ale došlo k oné koncovce, uběhly více než tři hodiny boje. První set nabídl otočku Alcaraze z 2:4 na 5:4, ale ani v desátém, a posléze ani ve dvanáctém, gemu se Španělovi nepovedlo využít svých brejků a úvodní sadu doservírovat. Rozhodnout musel tiebreak, který suverénně ovládl Korda a ujal se vedení.

Druhá sada probíhala podobně. Alcaraz se urval do vedení 3:0, posléze 4:2, ale náskok neudržel. I tak si ale v desáté hře na returnu vypracoval tři setboly. Korda však všechny hrozby odmazal a znovu si vynutil rozhodující zkrácenou hru. Tentokrát se mu ovšem skvělý výkon z prvního setu zopakovat nepovedlo, úspěšnější byl Španěl a utkání dospělo do závěrečného třetího setu.

A i do něj měl výborný vstup Alcaraz, který brejknul svého soupeře hned v prvním gemu. Přetavit vedení až k vítězství ovšem nedokázal. Kordovi se povedlo srovnat na 2:2, následně odvrátit tři brejkboly v pátém gemu a o osudu zápasu rozhodnout v osmé hře. V ní totiž dosáhl na svůj sedmý brejk v utkání a na něj už Alcaraz odpověď nenašel. Mladý Američan duel doservíroval a připsal si velmi cenný postup do osmifinále.

V něm si Korda zahraje se svým krajanem Taylorem Fritzem. Naopak Alcaraz, který je výsledkově druhým nejlepším tenistou probíhající sezony, si může „užít“ nečekaně dlouhé volno, než se příští týden představí na turnaji v Barceloně. Rozhodně totiž v Monte Carlu hodlal setrvat o poznání déle...