Kapitánka Keothavongová: Český ženský tenis je jedním z nejlepších! Bude to výzva

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Britské tenistky půjdou do utkání s českým BJKC týmem v rolích papírových outsiderek. To přiznává i nehrající kapitánka Velké Británie Anne Keothavongová, pro kterou bude antukové klání na Štvanici velkou výzvou.

„Bude to pro nás výzva, jsme outsideři. Není tajemstvím, že český ženský tenis je jedním z nejlepších na světě. Máme respekt před všemi hráčkami,“ řekla během rozhovoru pro česká média bývalá 48. hráčka světa, která během kariéry vybojovala 20 titulů na okruhu ITF.

Situaci jejímu týmu neulehčuje ani fakt, že se bude hrát na antuce, což není pro Brity zrovna domovský povrch. Na rozdíl od českých tenistek. „Všechny jsou schopné hrát výborně na tomto povrchu. Mají mnohem více zkušeností než britský tým,“ upozornila.

„Nikdo z nás nevyrůstal na antuce jako tady v Česku, kde máte spoustu antukových kurtů. Když na tom nevyrůstáte, tak je to složité a hůře si zvykáte. Ale tohle je první zápas pro nás na antuce jako tým. Víme, že to bude náročné, tak to je,“ pokračovala Keothavongová, která s sebou do Prahy přivezla vedle týmové jedničky Emmy Raducanuové ještě Harriet Dartovou, Katie Swanovou a Sonay Kartalovou, tedy vesměs hodně mladý tým.

„Je velmi ambiciózní hrát na antuce venku v půlce dubna, ale Česko mělo tu možnost vybrat si povrch,“ upozornila na možnou nepřízeň počasí. „V tréninku se snažíme co nejvíc si zvyknout na podmínky. Holky jsou fit, zdravé a v dobré náladě. Máme velmi mladý tým, a i přes úspěch Emmy zatím bez velkých zkušeností. Týden jako tento je velkou zkušeností do budoucna.“

Keothavongové naopak můžou pomoci bohaté zkušenosti z minulosti. Ostatně v roce 2006 vyhrála turnaj ITF v Přerově, když porazila tehdy mladičkou Angelique Kerberovou, o tři roky dříve byla ve finále v Ostravě. V roce 2011 si dokonce zahrála velký turnaj ITF na pražské Spartě, na kterém pro změnu prohrála s Petrou Kvitovou.

„Mám hodně vzpomínek, možná ne tak dobré výsledky, protože antuka nikdy nebyla můj nejlepší povrch. Praha je krásné město. Všichni tady vždy byli příjemní a přátelští,“ řekla osmatřicetiletá Britka.