Nominace na BJK Cup? Trochu šokující, ale moc pěkné překvapení, říká Fruhvirtová

- Marek Bartošík

Ještě jí nebylo ani čtrnáct let, když se na jaře 2019 zapojila jako sparing do přípravy českého BJKC týmu před barážovým duelem s Kanadou v Prostějově. O tři roky později už je Linda Fruhvirtová právoplatnou členkou výběru, který se utká ve dnech 15. a 16. dubna na pražské Štvanici s Velkou Británií. Šestnáctiletá Fruhvirtová sice platí za nováčka a benjamínka týmu, na kontě už ale má skalpy Viktorie Azarenkové či Elise Mertensové, a tak se i na ni musejí britské soupeřky dívat před kvalifikačním soubojem s respektem.

Na omluvenku zraněné Kateřiny Siniakové zareagoval nehrající kapitán českého BJKC týmu Petr Pála povoláním Marie Bouzkové a Lindy Fruhvirtové. Pro mladičkou Lindu, jež oslaví teprve na začátku května sedmnácté narozeniny, se jedná o další velkou událost v rozvíjející se kariéře.

„Je to určitě skvělé, za tuto příležitost jsem moc vděčná. Takovou nabídku jsem nečekala, bylo to trochu šokující. Nicméně se jedná o moc pěkné překvapení,“ radovala se v rozhovoru pro česká média Fruhvirtová, která je v týmu společně s Markétou Vondroušovou, Terezou Martincovou, Karolínou Muchovou a Marií Bouzkovou.

A žádná z týmových parťaček pro ni není neznámou. Vždyť v kvalifikaci nedávného turnaje v Indian Wells svedla souboj s Bouzkovou (0:6, 5:7). A díky účasti na předloňském exhibičním utkání mezi černým a růžovým celkem se už mladičká Češka zná i s ostatními spoluhráčkami.

„Není to tak, že bychom se poznávaly. Všechny se známe, je to v pohodě,“ hlásila Fruhvirtová. „Nikdy jsem neměla problém pracovat v týmu, i s holkami v mládežnických kategoriích jsme vždy měly super atmosféru,“ uvedla aktuálně 170. tenistka žebříčku WTA.

Ještě v půlce března přitom talentovaná Češka figurovala na 279. místě světového pořadí, pak ale senzačně dokráčela až do osmifinále akce kategorie WTA 1000 v Miami, když porazila Danku Koviničovou, Elise Mertensovou a Viktorii Azarenkovou. Na následující „pětistovce“ v Charlestonu vyzrála na další zkušenou soupeřku Anu Konjuhovou.

„V Miami jsem se dostala do formy, odehrála jsem několik kvalitních zápasů. Doufám, že v tom budu pokračovat,“ má jasno Fruhvirtová, která během pouhých tří týdnů vystřídala už tři povrchy.

Zatímco v Miami se ještě hrálo na tvrdém povrchu, v Charlestonu organizátoři přichystali speciální zelenou antuku. A v areálu I. ČLTK Praha, kde se uskuteční kvalifikační duel s Velkou Británií, je připravena klasická oranžová drť.

„Takový postupný přesun z betonu na zelenou antuku a pak na oranžovou je ideální. Z betonu na zelenou antuku to není zas tak markantní rozdíl. A na oranžové antuce jsem vždy v létě hrála celé dětství, takže myslím, že si zvyknu rychle,“ tuší vycházející česká hvězda.

Už její výsledky, zahrnující také semifinále wimbledonské juniorky, napovídají o univerzálních schopnostech. „U mě se to tak střídá. Některý rok mám raději beton, některý rok antuku. Ale nemám to tak, že by mi antuka vadila nebo že bych se neuměla klouzat,“ dodala před blížící se bitvou s Britkami nejmladší členka české reprezentace.


Galerie