Bojím se, že bych mohl neprojít, svěřuje se o antidopingových kontrolách Murray

- Jan Vojkůvka

Prosazuje, aby tenis byl mnohem transparantnější a probíhalo více dopingových kontrol. Přesto Andy Murray příliš testy na přítomnost drog a zakázaných látek v těle příliš rád nemá, naopak se jich bojí...

Je to určitý paradox. Chcete, aby něco bylo využíváno stále více a častěji a přitom máte strach, že byste kvůli omylu nemuseli testem projít. Přesně to je případ Andyho Murrayho, který však má svědomí čisté a pouze se strachuje, že by mohl omylem užít produkt, který by obsahoval zakázanou látku.

Je to vlastně přirozené. Na trhu je tolik produktů a seznam zakázaných látek se stále rozrůstá. Mnozí z toho mají zamotanou hlavu, mnohdy i sami ti, co se podílí na tvoření seznamů, co bude zakázáno a co povoleno. Co ale potom samotní hráči a jejich týmy? Pro Brita Murrayho je noční můrou, že by užil látku, která nepatří k povoleným.

Dřel jsem opravdu tvrdě na tom, abych se dostal na pozici, na které jsem. A opravdu si to nechci pokazit tím, že bych užil nějaké výrobky, u kterých bych si nebyl jistý, co v nich je, a pak bych neprošel kontrolou,“ vysvětluje své obavy Murray.

Vlastně se tu naskýtá určité spojení s případem Marie Šarapovové, která byla potrestána za použití meldonia a v podstatě jen proto, že ani ona, ani její tým, nepostřehl zařazení této látky na seznam zakázaných substancí.

Murray však patří k tvrdým zastáncům anti-dopingových kontrol a uvědomuje si, že opatrnost je především zodpovědností samotných tenistů. Svůj strach tak může držet na uzdě, do problémů se, díky svému přístupu, rozhodně nedostane. „Musíte být velmi, opravdu velmi opatrní a profesionální. Užívám základní věci, jako je rybí olej nebo glucosamine na mé klouby a čas od času si dám nějaký proteinový koktejl,“ cituje Murrayho web Tennisworldusa.