Obrat nedotáhly. Premiérové finále Hradecké s Mirzaovou skončilo těsnou porážkou

- Jan Vojkůvka

Velmi slibně se vyvíjející turnaj v americkém Charlestonu nakonec Lucie Hradecká a Sania Mirzaová vyhrát nedokázaly. Česko-indická dvojice, která spolu nastoupila ke třetímu společnému turnaji a poprvé se prodrala až do finále, nestačila na slovinsko-polskou dvojici Andreju Klepačovou a Magdu Linetteovou (2:6, 6:4, 7:10).

Lucie Hradecká v této sezoně zatím poměrně pravidelně střídá dvě parťačky. Zatímco v Austrálii a na turnajích v Indian Wells a Miami startovala po boku Marie Bouzkové, na akcích v Dubaji, Dauhá a Charlestonu se představila po boku bývalé světové jedničky Sanii Mirzaové.

A právě po boku Mirzaové, jež chce po konci této sezony skončit s tenisem, dosahuje v probíhajícím ročníku zatím nejlepší výkony. Zatímco v Dubaji a Dauhá tato dvojice prošla do semifinále, v Charlestonu z toho bylo premiérové společné finále.

V něm však šestatřicetiletá Hradecká a o rok mladší Mirzaová svou cestu turnajem až ke kýžené trofeji nedotáhly. Rozhodně však svou kůži neprodaly lacino.

První set byl jasně v režii nasazených čtyřek Klepačové s Linetteovou, kterým se od stavu 1:2 povedlo uhrát pět gemů v řadě. Naopak do druhého setu skvěle vstoupily Hradecká s Mirzaovou, které odskočily rychle do vedení 3:0.

Pak ale došlo k hodně divoké pasáži, kdy se oba páry brejkovaly v každém gemu. K tomu došlo od páté hry, kdy Klepačová s Linetteovou snížily na 2:3. Česko-indický pár pak dokázal při každém servisu soupeřek uspět na returnu, načež jejich sokyně předváděly okamžité rebrejky a to až do desáté hry. V té totiž Hradecká s Mirzaovou proměnily na returnu hned první setbol.

Vynutily si tím rozhodující supertiebreak, ve kterém jim ovšem utekl začátek. Postupně prohrávaly až 3:7, ale ani za tohoto stavu nesložily zbraně a dál bojovaly. Povedlo se jim srovnat až na 7:7. Ani to ale nestačilo, když jim pro změnu utekla koncovka a Klepačová s Linetteovou zvítězily 10:7.

I přes finálovou porážku se ovšem zdá, že souhra Hradecké s Mirzaovou funguje náramně. Ač spolu odehrály jen tři turnaje, v živém žebříčku od začátku sezony jsou už osmým nejlepším párem tohoto ročníku. Pokud by spolu sehrály i další akce na okruhu WTA, rozhodně by mohly usilovat i o společnou účast na závěrečném Turnaji mistryň (ve druhé dvojici s Bouzkovou je Hradecká aktuálně vedená na 20. místě).

Nejlepší páry sezony k 10.4. 2022
1. Mertensová (BEL), Kuděrmetovová (RUS) 2495
2. Krejčíková, Siniaková (CZE) 2190
3. Maiaová (BRA), Danilinová (KAZ) 1895
4. Sü, Jang (CHN) 1612
5. Zvonarevová (RUS), Siegemundová (GER) 1400
6. Pegulaová, Gauffová (USA) 1000
7. Aojamaová, Šibaharaová (JPN) 966
8. Hradecká (CZE), Mirzaová (IND) 840
---
20. Hradecká, Bouzková (CZE) 455
31. Martincová, Vondroušová (CZE) 310
36. Siniaková (CZE), Peraová (USA) 280
57. Martincová (CZE), Šarífová (EGY) 180