Co očekávat od sezony 2017 v ženském tenise?

- Jan Vojkůvka

Uplynulá sezona přinesla na okruhu WTA spoustu zajímavých věcí, mnohá překvapení i velké změny. A ač ročník 2016 skončil teprve nedávno, nová sezona se kvapem blíží a zbývá již jen měsíc do chvíle, kdy se kolotoč turnajů na nejvyšší úrovni opět roztočí naplno. Co v ženském tenise čekat?

Rok 2017 bude v WTA patřit boji o trůn královny tenisu, velkému návratu i pravděpodobnosti nové vítězky grandslamového titulu. Inspiraci k predikci přinesl web Tennis Canada, na jehož základě jsme vytvořili vlastní očekávání, co nabídne nový rok v ženském tenise.

Kerberová uhájí pozici světové jedničky
Spoustu otázek nabízí samotný trůn světové královny tenisu. O pozici světové jedničky, na níž vystřídala Němka Kerberová Američanku Serenu Williamsovou, se bude opravdu tvrdě bojovat. Mnozí věří, že Serena se může navrátit na první místo, převládá ale také názor, že nastala doba Angie Kerberové, která sice při prvním pohledu nemá moc věcí, co by mohla tenisově přinést, ale právě její fyzická kondice a nevzdávání žádného míčku, který trpělivě vrací na druhou stranu dvorce, z ní dělá soupeřku, která v dlouhodobém horizontu může předvádět konstantní výkony. A s formou, jakou odehrála uplynulý rok, dokáže odolat a zakončit rok 2017 opět na vrcholu.

Velký návrat Šarapovové
V dubnu se po suspendaci za doping vrátí oficiálně na kurty Ruska Maria Šarapovová, tenistka, na kterou se jedni těší a druzí by ji nejraději už na okruhu neviděli. Šarapovovou nečeká nic snadného - na žebříčku figurovat nebude, chráněný ranking vzhledem k trestu za doping rovněž nemá, a tak se musí spoléhat na divoké karty nebo cestu vzhůru přes turnaje nižší kategorie. Dokáže ale po tak dlouhé době bez zápasového zatížení uspět? Do první padesátky by se dostat měla, zda ale může ohrozit pozice těch nejlepších, to ukáže až čas.

Serena prolomí rekord Grafové
Strasti se zdravotními problémy už asi ke sportovnímu věku Sereny Williamsové patří a patřit budou. Přesto se legendární Američanka chystá opět zaútočit na rekord Němky Steffi Grafové, kterou v uplynulé sezoně dokázala vyrovnat po titulu ve Wimbledonu a právě travnaté dvorce v All England Clubu by měly opět patřit této silové hráčce, která (pokud ne dříve) získá svůj 23. grandslamový titul v kariéře.

Překvapivá vítězka grandslamu
Již nedávno proběhlá sezona prokázala výměnu na topu světového tenisu. Svůj první titul získala Garbine Muguruzaová, Karolína Plíšková se probojovala do finále. A obrovského úspěchu dosáhla Dominika Cibulková ziskem trofeje na WTA Finals. A můžeme očekávat další překvapení i v roce 2017. Může dosáhnout Cibulková na grandslamový titul? Reálněji to vypadá, že se více bude prosazovat Johanna Kontaová. Karolína Plíšková také není bez šance, když konečně prolomila na US Open svou grandslamovou smůlu. A zpět na grandslamový trůn by se ráda vrátila i Petra Kvitová. Nebude to určitě rok, v němž budou dominovat jen Kerberová s Williamsovou - očekávejme i jinou grandslamovou vítězku.

Kvitová se vrátí do TOP 10, Plíšková udrží pozice mezi elitou
Z českého hlediska se můžeme těšit na skutečně velké věci. Karolína Plíšková stále zlepšuje své výkony, již se dokázala udržet v první desítce a pro další sezonu je její cíl jednoznačný - vybojovat pevnou pozici v první pětce, kde aktuálně má na dosah Dominiku Cibulkovou či Simonu Halepovou.

Po nepříliš vyvedené první polovině sezony 2016 se Petra Kvitová opět vrátila ke své hře, nejčerstvější informací je, že najala nového trenéra a hodlá se poprat o návrat do první desítky, na kterou ztrácí momentálně jen 155 bodů. Již nyní se zdá reálné, že by na finále WTA na konci sezony 2017 mohly hrát dvě české hráčky ve dvouhře a věřme, že se toho dočkáme.