Fruhvirtová po Miami: o ustupující nervozitě, skalpu Azarenkové i hlavním úkolu

- Marek Bartošík

Parádním způsobem se Linda Fruhvirtová představila širší tenisové veřejnosti, když proměnila divokou kartu od pořadatelů v postup do osmifinále prestižního Miami Open. Velká naděje českého ženského tenisu se na turnaji kategorie WTA 1000 sebevědomě měřila s tenisovou elitou a vyslala jasný vzkaz, že se s ní odteď musí počítat! „Přesvědčila jsem se, že jsem schopná hrát s jakoukoliv soupeřkou. A konečně se mi sešla příprava s turnajem,“ hlásila v rozhovoru pro Tenisový svět Fruhvirtová.

Danka Koviničová, Elise Mertensová ani Viktoria Azarenková nenašly na „tisícovce“ v Miami recept na skvěle hrající Lindu Fruhvirtovou. Jízda šestnáctileté Češky skončila až v osmifinále, kde ji zastavila Španělka Paula Badosaová, tedy jedna z nejlepších tenistek současnosti.

„V Miami se mi hrálo dobře. Po Indian Wells jsem měla skvělou přípravu, cítila jsem se skvěle,“ uvedla 279. hráčka žebříčku Fruhvirtová, která se v Indian Wells zúčastnila kvalifikace, v níž nestačila na zkušenější krajanku Marii Bouzkovou.

Na Floridě to ale byl úplně jiný příběh. Tenisoví odborníci pouze nadšeně sledovali, co talentovaná Češka provádí na kurtu veleznámým jménům světového tenisu. Už Koviničová v prvním kole byla velkým soustem, vždyť v Indian Wells vyřadila Karolínu Plíškovou. Fruhvirtová si ale s nebezpečnou Černohorkou poradila při ztrátě pouhých čtyř gemů (6:0, 6:4).

„Samozřejmě určitá nervozita tam byla, hlavně před prvním zápasem, ale potom už jsem si zvykla a každé kolo to bylo lepší a lepší,“ zmínila Fruhvirtová, jež po Koviničové přehrála i Belgičanku Mertensovou (7:5, 2:6, 6:1) a Bělorusku Azarenkovou (6:2, 3:0 skreč).

Především skalp Azarenkové, tedy bývalé světové jedničky a dvojnásobné vítězky Australian Open, je vždy cenný pro kteroukoliv tenistku. Poněkud sebestředná Běloruska, která aktuálně startuje pod neutrální vlajkou, sice Fruhvirtové kvůli zbytečné skreči a úprku z kurtu nedovolila plnohodnotný zážitek z vítězství, to ale nic neubírá na suverénním vystoupení mladé Češky.

„Byl to skvělý pocit, i když ten zápas měl momenty, kdy jsem potřebovala i pořádný kus štěstí. Jako dítě jsem ji sledovala v televizi a teď jsem proti ní nastoupila na jednom z největších turnajů na světě, což bylo neskutečné,“ libovala si Fruhvirtová.

Až mezi nejlepší šestnáctkou ji zastavila světová šestka Badosaová, která se mimochodem brzy posune na třetí příčku rankingu. Fruhvirtová nicméně předvedla proti favoritce houževnatý výkon, výsledek 2:6 a 3:6 se jeví s ohledem na průběh utkání až moc přísně.

A na čem chce mladičká Češka zapracovat, aby třeba už příště na členku elitní desítky vyzrála? „Potřebuji ještě zlepšit hodně věcí, prioritou bude kondice,“ odtajnila.

Odměnou za parádní premiéru v hlavní soutěži „tisícovky“ bude Fruhvirtové v pondělí 4. dubna posun do druhé stovky žebříčku WTA. Díky tomuto zlepšení se už může těšit (minimálně) na kvalifikace grandslamových turnajů.

„Dříve jsem si myslela, že je to možné i v patnácti, ale je to opravdu delší cesta,“ poznamenala k jistotě startu v kvalifikacích seniorských grandslamů. „Posun v žebříčku je skvělá věc, ale úplně se na to nesoustředím. Chci zkrátka hrát na co nejvyšší úrovni,“ doplnila vítězka tří turnajů ITF ve dvouhře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Linda Fruhvirtova (@lindafruhvirtova)