VIDEO: Jak se vybít a nikoho nezranit? Roddick nabízí vzteklým tenistům návod

- Jan Vojkůvka

Případů, kdy tenisté ohrozí svým chováním na kurtu někoho jiného, poslední dobou přibývá. Ničení raket je jednou věcí, ale například ohrožení sběračů zahozenou raketou je hodně nebezpečnou situací. A tak není divu, že se svými radami přispěchal americký bouřlivák a bývalá světová jednička Andy Roddick. Američan nabídl tenistům návod, jak ze sebe vybít vztek a přitom nikoho neohrozit.

„Za poslední měsíc jsme viděli spoustu kontroverzních situací. Napřed Alexander Zverev zničil raketu o umpire v Mexiku a málem trefil rozhodčího, pak Nick Kyrgios takřka trefil sběrače míčků, to samé Jenson Brooksby,“ zahájil své video na Twitteru Roddick, který připomněl také několik let starý prohřešek Novaka Djokoviče, který vzteky odpálil míček a trefil čárovou rozhodčí do krku.

Američan podotkl, že házet raketu směrem do oblasti, kde stojí někdo jiný, je hodně nebezpečné. Zároveň ale chápe, že tenista ze sebe někdy potřebuje dostat vztek, trochu popustit uzdu a setřepat ze sebe napětí.

I to se ale musí umět s rozumem!

Své o tom ví i Roddick, který býval také pořádným bouřlivákem na kurtu. „Za celou kariéru jsem ale dostal jen jeden trestný gem, což bylo maximum,“ upozornil.

A jak docílit toho, aby tenista nikoho neohrozil, nečelil trestu za zničení rakety a zároveň ze sebe dostal zlost? Roddick nabídl jednoduchý návod: „Když chcete zahodit raketu, je skvělou možností ji hodit plochou stranou před sebe,“ uvedl a na videu přesně tím způsobem třískl raketou o zem.

„Nikam se neodrazí, nikoho netrefí, zůstane ležet v malém okruhu jednoho metru (doslovně řekl čtyř stop, což je v přepočtu 1,22 metru, pozn. redakce),“ názorně ukázal.

Pokud by přeci jen podobné zahození rakety nestačilo, nabídl i návod, jak vzteky odpálit míček. „Miřte nahoru!“ odpálil míček vysoko nad koruny stromů. „Rozhodně ho neodpalujte takhle,“ napřáhl se a trefil několik metrů vzdálený kmen stromu. „Pak můžete někoho zasáhnout do krku,“ dodal a své rady ještě jednou zopakoval.

Zda si však jeho návod vezmou tenisté k srdci, je velmi nejisté...