Těžký návrat hvězd. V Marbelle končí v prvním kole Thiem i Wawrinka

- Jan Vojkůvka

Dlouho očekávané návraty mužských tenisových hvězd měly na challengeru ve španělské Marbelle jepičí život. Hned v prvním kole totiž skončilo účinkování nasazené jedničky Dominica Thiema i divoké karty Stana Wawrinky. Pro oba hráče se jednalo o první zápasy od první poloviny roku 2021.

Ve skvělé výchozí pozici byl v Marbelle zejména Dominic Thiem. Bývalá světová trojka na tamním challengeru plnila roli nasazené jedničky, a tak měla pro první zápas od června minulého roku poměrně přívětivý los. Na Rakušana čekal Pedro Cachin z třetí stovky světa.

Thiem, jenž absentoval přes devět měsíců kvůli zranění zápěstí, už v říjnu předpovídal, že rok 2022 bude z jeho strany protrápený. Že ale prohraje hned první zápas po comebacku, navíc na challengeru proti soupeři z třetí stovky světa, si ale nepředstavoval.

A přeci se stalo. Do zápasu vstoupil ztrátou dvou servisů a rychle prohrával 0:5. Pak se sice zlepšil, ale i tak úvodní sadu prohrál 3:6. Ve druhé sadě už ztratil podání jen jednou, za to však hned v úvodní hře, a navíc se mu nepovedlo na returnu vybojovat ani jeden brejkbol. Výsledkem byla porážka 3:6, 4:6 za 82 minut hry a hodně brzký konec.

Radost pořadatelům AnyTech365 Andalucia Open neudělala ani druhá velká hvězda v jejich startovním poli. Sedmatřicetiletý Stan Wawrinka však měl situaci oproti Thiemovi mnohem složitější. Zatímco totiž Rakušan nemusel na operaci, Švýcar během své více než roční absence absolvoval dvě operace chodidla a propadl se žebříčkem až na 232. místo světa.

Do hlavní soutěže tak naskočil pouze díky divoké kartě a v úvodním kole vyfasoval nepříjemného soupeře v podobě Švéda Eliase Ymera. Byť za normálních okolností by nejspíš nebyl 131. tenista žebříčku až tak vážnou překážkou pro trojnásobného grandslamového šampiona, v Marbelle byl pro něj po tak dlouhé pauze neporazitelný.

Švýcarský veterán prohrál v úvodním kole 2:6, 4:6, přičemž ve druhém setu už dokonce vedl 4:1 s náskokem dvou brejků. V koncovce ale zcela pohořel, prohrál pět her v řadě (z toho tři při vlastním podání) a se španělským challengerem se musel rozloučit.

Po vyřazení z Marbelly se oba tenisté představí od 10. dubna na turnaji v Monte Carlu. Thiemovi k účasti v hlavní soutěži stačí jeho žebříčkové postavení, Wawrinka obdržel od pořadatelů divokou kartu.