Hej, Joe, budeš jednička! Nenápadný Brit nově povládne deblovému žebříčku ATP

- Marek Bartošík

Až vyjdou v pondělí 4. dubna nové žebříčky ATP a WTA, objeví se v nich hned dvě nové světové jedničky. Kromě Polky Igy Šwiatekové, která nahradí na čele světového pořadí končící Ashleigh Bartyovou, má velký důvod k radosti Brit Joe Salisbury. Poměrně nenápadný, nicméně excelentní deblový specialista se stane v pondělí novým vládcem rankingu ATP.

Pouze dva Britové v historii zatím dosáhli na první místo žebříčku ATP a nyní se k nim přidá třetí. Po singlové jedničce Andym Murraym a jeho bratrovi, deblistovi Jamiemu Murraymu, se bude na vrcholu rankingu od 4. dubna vyhřívat Joe Salisbury.

Devětadvacetiletý rodák z Londýna byl od loňského září až do 21. března světovou trojkou, posléze se posunul na nové kariérní maximum, tedy druhé místo. A poslední zbývající krok udělal díky postupu do čtvrtfinále na Miami Open, kde startuje po boku svého tradičního parťáka Američana Rajeeva Rama.

„Upřímně to zní trochu bláznivě. Být světovou jedničkou je úžasné, je to výjimečný moment,“ reagoval na dosažení významného milníku britský reprezentant, jenž se usadil na okruhu ATP teprve v polovině sezóny 2018!

Salisburymu i Ramovi pomohl propad loni dominantních Chorvatů Mateho Paviče a Nikoly Mektiče, kteří jako obhájci trofeje vypadli v Miami už v osmifinále. Pavič s Mektičem budou nově světovou trojkou a čtyřkou, pokud je nepředskočí Argentinec Horacio Zeballos a Španěl Marcel Granollers, kteří jsou na Miami Open stále v akci.

Už nyní je jisté, že se za novou jedničkou Salisburym objeví na svém novém kariérním maximu jeho spoluhráč Ram. Rozdíl mezi těmito tenisty činí 250 bodů, jež si Salisbury připsal loni v San Diegu díky triumfu po boku krajana Neala Skupskiho. To však byla pouhá výjimka.

Spolupráce Salisburyho a Rama trvá od začátku sezóny 2019, přičemž dosud vynesla pět turnajových vavřínů včetně dvou grandslamových (Australian Open 2020, US Open 2021).

Salisbury, jehož hru zdobí parádní jednoručný bekhend, potvrzuje své kvality také ve smíšené čtyřhře (výsledky z ní se mimochodem nezapočítávají do deblového žebříčku). Devětadvacetiletý Brit má ve své sbírce trofeje z loňského Roland Garros a US Open, v obou případech uspěl v tandemu s Američankou Desirae Krawczykovou.