Stará dobrá Naomi? Začala jsem docházet k psychologovi, přiznala Ósakaová

- Filip Lefenda

Japonská hvězda Naomi Ósakaová se rozhodla pro razantní krok a začala aktivně řešit svou psychickou nestálost. Bývalá světová jednička vyhledala odbornou pomoc poté, co se na posledním turnaji v Indian Wells sesypala po výkřiku z hlediště.

„Jsi marná, Naomi!“ zařval před dvěma týdny kdosi během zápasu 2. kola proti Kuděrmetovové. Ačkoliv byl odehrán pouze jediný gem, viditelně vykolejená Japonka postupně schytala kanára. Duelem se protrápila s pláčem v očích a Rusce podlehla 0:6 a 4:6.

„Po turnaji v Indian Wells jsem konečně začala docházet k psychologovi. Je to skoro rok od Roland Garros. Je pravda, že chvíli mi to trvalo,“ vzpomněla na pařížský grandslam a její kontroverzní krok neabsolvovat tiskové konference. V minulosti byla obviněna, že mezi novináře chodí pouze tehdy, když se jí to zrovna hodí. V Cincinnati na toto nařčení reagovala mezi zástupci tisku znovu pláčem.

„Jsem ráda, že mám kole sebe lidi, kteří mě k tomuto rozhodnutí přesvědčili. Teď se snažím dodržovat vše, na čem se spolu s terapeutem domluvíme,“ přiznala čtyřnásobná grandslamová šampionka, která se v žebříčku WTA propadla z trůnu až na současnou 77. pozici.

S odborníkem mimo jiné pracují na zvládání hlubokého dýchání a jakémsi psychickém restartu. „Naučil mě různé techniky. Musím uznat, že jsou užitečné. Incident v Indian Wells mě hrozně rozhodil, ještě se mi to nikdy nestalo. Teď ale myslím, že jsem na podobné věci připravenější,“ říká odhodlaně Ósakaová.

Vracející se psychická pohoda už se dost možná projevuje i na kurtu. Čtyřiadvacetiletá Japonka porazila na podniku v Miami bez ztráty setu Australanku Sharmaovou i Němku Kerberovou a po odstoupení Karolíny Muchové je na třetí letošní tisícovce už v osmifinále. V tom se v pondělí utká s domácí Američankou Alison Riskeovou.