Rozmohl se nám takový nešvar! Po Kyrgiosovi ohrozil raketou sběrače také Brooksby

- Petr Sumbal

Minulý týden ohrozil hozenou raketou sběrače míčků v Indian Wells Nick Kyrgios a neuběhl ani týden a máme tady opět prakticky stejný incident. Tentokrát mrsknul raketou směrem k sběrači Jenson Brooksby. Američan nakonec zápas dokázal vyhrát a po něm se své „oběti“ omlouval, za hození raketou nicméně dostal pokutu 15 tisíc dolarů. Podobných incidentů v poslední době přibývá, tresty by se proto měly pořádně přitvrdit.

Co přesně se na turnaji v Miami v utkání prvního kola mezi Jensonem Brooksbym a Federicem Coriou událo? Ve třetím setu vedl favorizovaný Američan už 4:1, měl k dispozici dva brejky a zdálo se, že závěr zápasu má pod kontrolou. Co však rozhodně pod kontrolou neměl, byly jeho vlastní emoce.

Za stavu 40:40 v šestém gemu rozhodující sady Brooksby z frustrace mrsknul raketou tak bezohledně, že málem trefil do nohou sběrače míčků. Ten naštěstí atentátu raketou těsně unikl, a dokonce 39. hráči světového žebříčku podal raketu zpátky. Rozhodčí hříšníkovi okamžitě udělil trestný fiftýn, to však ve výsledku Brooksbymu nemuselo vůbec vadit, protože závěr zápasu zvládl a postoupil.

Měl by být Brooksby, který mimochodem raketou práskl o zem už i po prohraném prvním setu, za hození rakety směrem ke sběrači míčků exemplárně potrestán? Třeba i vyloučením z turnaje? Jistě, polehčující okolností může být, že se teprve 21letý Američan nikdy dřív ničím podobným neprovinil, takže napoprvé by mohl vyváznout pouze s varováním v podobě pořádně tučné pokuty.

Jenže podobných incidentů, jako předvedli v posledních týdnech Kyrgios a Brooksby, nebo i Alexander Zverev (agresivita vůči rozhodčímu na umpiru po zápase ve čtyřhře), na profesionálním tenisovém okruhu neutěšeně přibývá.

Pokud chce ATP přimět tenisty k příkladnějšímu a reprezentativnějšímu chování na kurtech, měla by jednoznačně přistoupit k takovým trestům, které tenisty od podobného chování skutečně odradí. Zdá se, že zabrat by mohlo jedině vyloučení z turnajů, nebo třeba bodové odpočty.

Kyrgios sice za své nevhodné chování v utkání čtvrtfinále Indian Wells proti Rafaelu Nadalovi inkasoval pokutu ve výši 25 tisíc amerických dolarů (z toho 20 tisíc dolarů za mrštění raketou po sběrači), jenže na turnaji si vydělal bez daně 179 940 dolarů, takže v tomto kontextu je pro něj výše pokuty v podstatě zanedbatelná. Už jen postupem do druhého kola turnajů kategorie ATP Masters 1000 si tenisté vydělají někdy i více než 30 tisíc dolarů, přičemž na některých turnajích mají všichni nasazení hráči postup do druhého kola automaticky zaručen.

Ať už ATP, nebo i ITF, musí jít v první řadě o dobré jméno vlastního produktu. Negativní reklama je sice taky reklama, ale je v zájmu obou jmenovaných asociací, aby se v médiích v souvislosti s tenisem mluvilo a psalo o spektakulárních zápasech a překonaných historických milnících, a nikoliv o tom, jak hráči nezvládají kontrolovat svou agresi a své herní náčiní házejí po lidech, kteří pro ně sbírají míčky.