Švýcarský unikát. Na turnajích se s tímto povrchem nesetkáte, líčí český tenista

- Marek Bartošík

Pokud by měl libovolný tenisový fanoušek vyjmenovat hrací povrchy, rozhodně by nezapomněl na antuku, trávu a beton neboli tvrdý povrch. Spolu s touto známou trojicí se ale někteří profesionální tenisté stále setkávají s kobercem (anglicky „carpet“), na němž se minulý týden i za české účasti konal turnaj ITF v Trimbachu. A švýcarští organizátoři připravili opravdu jedinečné podmínky.

„Na takovém povrchu jsem hrál poprvé,“ řekl Tenisovému světu Antonín Bolardt, který se v polovině března zúčastnil akce ITF s dotací 25 tisíc dolarů v Trimbachu.

Třiadvacetiletý český tenista si vyzkoušel výjimečný podklad v kvalifikaci dvouhry a také v hlavní soutěži čtyřhry. „Vypadá to jako umělá tráva, na které se hraje fotbal. Míče skáčou nízko, občas neodskočí skoro vůbec. Na tomhle povrchu se obtížně pohybuje, je náročné měnit směr, na některých místech to klouže,“ vysvětlil Bolardt.

Úskalí švýcarského koberce okusil také třiadvacetiletý Petr Nouza, jenž svou hru opírá o kvalitní servis. „Původně to byl koberec s pískem, ten byl ale vysátý. Je to opravdu specifický povrch, se kterým se na profi turnajích běžně nesetkáte,“ popsal pro Tenisový svět Nouza.

„Trochu mi to připomínalo povrch v Opavě, nicméně v Trimbachu byl koberec o něco hrubší, a proto pomalejší. Na normálním koberci se nehraje moc výměn a je těžké returnovat. Ve Švýcarsku byl ale povrch opravdu pomalý, skoro každý servisový gem byl boj,“ nechal se slyšet Nouza.

Oba čeští tenisté se shodli, že hra na takovém povrchu jako v Trimbachu je skutečně oříškem. „Pohyb na koberci je také úplně něco jiného než na betonu,“ má jasno Nouza. „Je o něco složitější si na povrch zvyknout. Trvalo mi, než jsem získal správný timing.“

Nouza se ve Švýcarsku nakonec radoval z deblové trofeje, pro kterou si dokráčeli s dalším Čechem Andrewem Paulsonem. Pořadatelé zveřejnili po skončení turnaje video, v němž můžete vidět i nevšední povrch.

Na koberci, i když ne tak specifickém jako v Trimbachu, se mimochodem pravidelně konají dva německé challengery, a sice v Eckentalu a Ismaningu. A Češi se i na nich dokázali prosadit. Na prvním z nich bychom v listině šampionů našli Jiřího Veselého (2019) či deblistu Romana Jebavého (2017, 2021). A v Ismaningu byli loni krůček od trofeje ze čtyřhry Marek Gengel a Tomáš Macháč.

Na okruhu ATP ani WTA už se v současnosti koberec nepoužívá, nicméně dříve na něm zápolili mimo jiné účastníci halového Masters v Paříži (v letech 1986–2006). Tomáš Berdych tak svůj jediný titul z „tisícovky“ získal v sezóně 2005 právě na koberci. Tehdy při své cestě za celkovým triumfem na superrychlém povrchu porazil v semifinále krajana Radka Štěpánka a ve finále Chorvata Ivana Ljubičiče.