Končící Bartyová opustí žebříček WTA. Na pozici jedničky ji nejspíš nahradí Šwiateková

- Marek Bartošík

Ashleigh Bartyová se po zcela nečekaném ukončení kariéry neobjeví v příštím vydání žebříčku WTA. Australská tenistka by sice mohla s oficiálním opuštěním tour počkat, aby nahnala týdny na postu světové jedničky, rozhodla se však uvolnit místo jiným. Novou tenisovou královnou se tak po Miami Open skoro jistě stane Polka Iga Šwiateková, maličkou šanci má ale i Španělka Paula Badosaová.

Málokdo ukončí sportovní kariéru na vrcholu, navíc s takovou dominancí jako Ashleigh Bartyová. Pětadvacetiletá rodačka z Ipswiche opouští profesionální tenis coby úřadující šampionka dvou grandslamů (Wimbledon, Australian Open) a suverénní vládkyně světového pořadí.

Jestliže by se rozhodla v rankingu setrvat, z porce 7980 bodů by jí systém postupně odečítal jednu vynechanou obhajobu za druhou. Nicméně Bartyová zvolila férovější variantu a podala žádost o vyřazení z žebříčku.

Změna se projeví už ve vydání 4. dubna, ženský okruh tak pozná novou světovou jedničku ve dvouhře. A je téměř jisté, že jí bude aktuálně druhá hráčka rankingu Iga Šwiateková, která letos opanovala už dva turnaje kategorie WTA 1000 (Dauhá, Indian Wells).

„Pokud by se Iga stala jedničkou, nemohlo by to dopadnout lépe. Je to neuvěřitelná osobnost a skvělá tenistka. Způsob, jakým přináší na kurt svěží a nebojácnou energii, je neuvěřitelný,“ vyjádřila se na adresu Šwiatekové končící Bartyová.

Dvacetiletá Polka nyní disponuje porcí 5776 bodů, za loňské třetí kolo v Miami jich „brání“ 65. S ohledem na obhajoby je jedinou potenciální soupeřkou Šwiatekové v boji o vrchol žebříčku Paula Badosaová.

Čtyřiadvacetiletá Španělka uhrála naposledy v Miami jen druhé kolo (35 bodů). Aby se stala světovou jedničkou, musela by na Miami Open získat titul a zároveň doufat, že Šwiateková nezvládne vstup do turnaje (v prvním kole měla volný los, v tom druhém ji čeká v pátek Švýcarka Viktorija Golubicová).

Polsko dosud žádnou světovou jedničku ve dvouhře nemělo. Nejblíže měla této metě svého času Agnieszka Radwaňská, která to dotáhla na druhé místo rankingu. V mužském deblu byl světovou jedničkou Lukasz Kubot.