Úspěch vykoupený bolestí. Napřed se Šwiateková vysekala u sítě, pak vyřadila Halepovou

- Jan Vojkůvka

Světová čtyřka Iga Šwiateková dala v Indian Wells do souboje s bývalou světovou jedničkou Simonou Halepovou všechno, co mohla. Svou bojovnost prokázala i zkraje druhé sady, kdy při dobíhání míčku hodně ošklivě upadla u sítě. Přesto však duel s Halepovou dotáhla do vítězného konce a vybojovala postup do finále.

Šwiateková zvítězila po téměř dvouhodinové bitvě ve dvou setech 7:6(6), 6:4. Utkání to pro ni ovšem nebylo vůbec snadné. Už v prvním setu přišla o vedení a prohrávala 4:5, přičemž její soupeřka měla brejk k dobru. Polská hráčka se s nepříjemným skóre dokázala vypořádat, v tiebreaku pak zvládla odvrátit dva setboly a ujala se vedení 1:0.

Druhý set začal již zmíněným nepříjemným pádem u sítě. Šwiateková se snažila doběhnout míček, ale nepovedlo se jí své tělo v předklonu zastavit. Následně škobrtla a zastavila svůj pád až o zmíněnou síť.

„Když jsem byla mladší, padala jsem skoro na každém tréninku. Pamatuju si, jak se mě jednou někdo zeptal, proč jsem pořád na zemi,“ usmívala se Šwiateková. „Nebylo to nic velkého. Jsou sporty, při kterých se můžete opravdu hodně zranit, tohle je jen odřenina,“ zlehčila situaci po utkání.

Při podobném pádu se přitom v minulosti zranil například James Blake, jenž během tréninku při pádu narazil do držáku sítě, o který si zlomil sedmý obratel. Rozhodně se tak nejedná o nic příjemného.

Šwiatekovou podobné zranění naštěstí minulo a mohla v utkání i přes bolestivý pád pokračovat. A znovu musela otáčet skóre. S Halepovou totiž v průběhu druhé sady prohrávala 2:4. Koncovka druhé sady však patřila zcela jasně polské tenistce, jež vyhrála čtyři hry v řadě a postoupila do finále.

Vítězka letošního turnaje v Dauhá si o titul v Indian Wells zahraje proti Marii Sakkariové. Řecká hráčka v pátečním semifinále porazila 6:2, 4:6, 6:1 Španělku Paulu Badosaovou.