Češky odtajnily nominaci na Britky! Jedničkou bude Vondroušová, v sestavě je i Muchová

- Jan Vojkůvka

Bez největších hvězd, přesto s ohromně silnou sestavou naskočí české tenistky ke kvalifikačnímu utkání BJK Cupu v areálu I.ČLTK Praha. Na pražské Štvanici se 15. a 16. dubna v týmu Petra Pály představí Markéta Vondroušová, Tereza Martincová, Kateřina Siniaková a Karolína Muchová.

Pro duel s Britkami, za které budou hrát Emma Raducanuová, Harriet Dartová, Katie Swanová a Sonay Kartalová, nominoval kapitán Pála jako svou jedničku 33. tenistku světa Markétu Vondroušovou, která je čtvrtou nejlepší Češkou na žebříčku WTA.

„Jsme díky povrchu favority, i když je Raducanuová v nominaci. Je jenom dobře, že přijede, bude to atraktivní pro diváky a chceme hrát proti nejlepším,“ uvedl Pála pro média.

Ač v týmu chybí Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková či Petra Kvitová, český výběr budí respekt. Ostatně, Tereza Martincová je 42. hráčkou světa, k tomu Kateřina Siniaková je 55. tenistkou žebříčku a navíc deblovou světovou jedničkou. Nominována byla rovněž Karolína Muchová, která je bývalou světovou devatenáctkou a aktuálně 72. hráčkou na žebříčku.

„Markéta Vondroušová nedávno výborně překonala zranění, teď si dala v Americe dva pořádné zápasy a věřím, že bude v pořádku. Terka Martincová hraje nejlepší tenis kariéry a Katka se dokáže prosadit i ve dvouhře,“ měl Pála optimistické připomínky ke své sestavě.

Zejména nominace Muchové je výbornou zprávou pro české příznivce. Pětadvacetiletá tenistka se totiž od loňského září na kurtech neobjevila kvůli problémům s břišním svalem, s nímž laborovala od své senzační jízdy do semifinále Australian Open 2021. První soutěžní zápas ji čeká už příští týden na turnaji v Miami. Mohla by tak být jakýmsi českým žolíkem pro souboj s Velkou Británií.

„Doufejme, že se jí bude dařit, už se jí budou vyhýbat zranění a dostane se opět do formy, protože má skvělý tenis,“ řekl na její adresu Pála.

České tenistky budou mít v utkání s Velkou Británií žebříčkovou převahu a budou papírovými favoritkami. Devatenáctiletá Raducanuová je sice 13. hráčkou světa, ale v této sezoně se herně trápí. Ostatní britské hráčky pak nefigurují v první světové stovce. Oproti tomu Pála má v sestavě hned čtyři členky první světové stovky.

„S takovým týmem je potřeba myslet, i když postupně, jenom nejvýš. Zase se pokusit vyhrát titul a první krok k tomu vede přes Británii a postup do finálového turnaje,“ upozornil lodivod českého týmu, pod jehož vedením se český tým radoval z šesti triumfů ve Fed Cupu, předchůdci BJK Cupu.

Během loňského závěrečného turnaje Billie Jean King Cupu, který se hrál v Praze, český výběr skončil v základní skupině kvůli porážce 1:2 se Švýcarskem. Češky se tak nevyhnuly nutnosti nastoupit letos do kvalifikace, v níž jsou ale čtvrté nasazené a jsou pasovány do role favoritek na postup.

Duel mezi Češkami a Britkami se na pražské Štvanici odehraje na antuce. Předprodej vstupenek bude podle aktuálních informací zahájen 31. března.