VIDEO: Zápis do historie! Monfils vypálil jeden z nejrychlejších forhendů

- Marek Bartošík

Gaël Monfils se rozloučil s Masters v Indian Wells „už“ po osmifinále, přesto tam ale zanechal výraznou stopu. Populární francouzský šoumen ve třetím kole vyřadil světovou jedničku Daniila Medveděva a zajistil, že se Novak Djokovič vrátí na vrchol žebříčku. Ve středu Monfils sice padl 5:7 a 1:6 s rozjetým Carlosem Alcarazem, nicméně proti španělskému supertalentu zahrál jeden z nejrychlejších forhendů v tenisové historii.

124 mil za hodinu neboli 199 kilometrů za hodinu. Tak zní rychlost vítězného forhendu, který vypálil Gaël Monfils v osmifinále BNP Paribas Open v Indian Wells! Pětatřicetiletý Francouz si počkal na vysoký return Carlose Alcaraze, oběhl si bekhend a z forhendu vyslal na druhou stranu sítě neuvěřitelnou bombu, za níž se osmnáctiletý Alcaraz sotva stihl ohlédnout.

S rychlostí 199 kilometrů za hodinu se Monfils vyrovnal Andymu Murraymu, který vystřelil na Masters v Cincinnati před jedenácti lety forhend o stejné rychlosti. Žádný jiný oficiálně doložený forhend na akcích ATP přitom neletěl rychleji!

Ještě o jednu míli za hodinu více měl rekordní forhend, jímž James Blake ukončil na grandslamovém US Open 2011 souboj proti Jessemu Hutovi Galungovi.