Šampion k nezastavení! Vítězící Nadal v Indian Wells překonal Federera se Samprasem

- Marek Bartošík

Už osmnáctou letošní výhru zaznamenal Rafael Nadal, který prodloužil v osmifinále Masters v Indian Wells svou neporazitelnost v aktuální sezóně. Poslední obětí španělské legendy se stal americký bombarďák Reilly Opelka po setech 7:6(3) a 7:6(5). Pětatřicetiletý Nadal tak znovu vylepšil svůj rekordní vstup do kalendářního roku, přičemž s dokonalým skóre 18:0 překonal o jednu výhru Rogera Federera a Peta Samprase (oba 17:0).

Ani ten nejzapálenější fanoušek Rafaela Nadala nemohl tušit, jak parádního zahájení sezóny se dočká. Pětatřicetiletý španělský matador nejprve opanoval menší přípravný turnaj v Melbourne, poté grandslamové Australian Open a následně i „pětistovku“ v mexickém Acapulcu.

Další vítězství střádá Nadal v kalifornském Indian Wells, kde se probojoval přes Sebastiana Kordu, Daniela Evanse a Reillyho Opelku už do čtvrtfinále.

Jednadvacetinásobný grandslamový šampion se letos pyšní zápasovou bilancí 18 výher bez jediné porážky. O jeden úspěšný mač tak překonal osobní rekordy Rogera Federera a Peta Samprase z roku 2018, respektive 1997.

Této statistice suverénně dominuje Novak Djokovič, který začal kalendářní rok 2011 neuvěřitelnými 41 výhrami (až v památném semifinále Roland Garros ho udolal Federer). V předloňské sezóně, výrazně poznamenané covidem, si srbský reprezentant připsal 26 vítězství od ledna do září, než ho na US Open zastavila smolná diskvalifikace proti Pablovi Carreňovi Bustovi.

Nadal se pokusí opět přiblížit Djokovičovu rekordu v atraktivním čtvrtfinále BNP Paribas Open, kde ho čeká souboj s Nickem Kyrgiosem. Hvězdný Španěl, jenž v Indian Wells dosud triumfoval třikrát (2007, 2009, 2013), má proti australskému bouřlivákovi kladnou zápasovou bilanci 5:3.