Americké mládí míří na výsluní. Po Paulovi zazářili v Indian Wells i Brooksby s Opelkou

- Marek Bartošík

Naposledy na US Open 2003 se radoval americký tenista z grandslamové trofeje ve dvouhře. Nebývale dlouhé čekání tenisové velmoci chce ukončit početná parta mladých bombarďáků, kteří zapisují jeden parádní výsledek za druhým a derou se vzhůru žebříčkem ATP. Poslední úspěch na konto Američanů zapsal jednadvacetiletý Jenson Brooksby, jenž si v Indian Wells vyšlápl na hvězdného Stefanose Tsitsipase. A úspěchů domácích reprezentantů bychom na tzv. „pátém grandslamu“ napočítali mnohem víc!

Nastupující generace Američanů budí na okruhu ATP respekt. V elitní padesátce rankingu nalezneme sedm zástupců zmíněné země, z toho šest ještě nedosáhlo věku 25 let (onou výjimkou je šestatřicetiletý John Isner).

Žebříčkově nejlepším Američanem je nyní světová sedmnáctka Reilly Opelka. Neuvěřitelných 211 centimetrů vysoký servisman je jedním z úspěšných domácích zástupců na Masters v Indian Wells, kde postoupil po výhře nad Denisem Shapovalovem (6:7, 6:4, 6:4) už do osmifinále. Čtyřiadvacetiletý Opelka si pomohl k cennému triumfu i velmi kvalitním podáním s vysokým odskokem, nyní se může těšit na souboj s Rafaelem Nadalem.

Radost americkým fanouškům udělal i Jenson Brooksby (43.), kterého mimochodem Opelka obdivuje a opakovaně chválí. Jednadvacetiletý Brooksby udolal ve třetím kole BNP Paribas Open světovou pětku Stefanose Tsitsipase (1:6, 6:3, 6:2), a připsal si tak první výhru nad hráčem z Top 10 žebříčku.

Spokojený může být i čtyřiadvacetiletý Tommy Paul (39.), jenž ve druhé rundě vyřadil z turnaje favorizovaného Alexandera Zvereva (6:2, 4:6, 7:6). K výhře nad světovou trojkou si výrazně pomohl také extrémně brzy hranými returny druhého podání.

Blizoučko senzaci měl už ve druhém kole stejného turnaje Američan s českými kořeny Sebastian Korda (38.), který nakonec neudržel vedení 5:2 ve třetí sadě proti letos suverénnímu Rafaelu Nadalovi (2:6, 6:1, 6:7). Jednadvacetiletý Korda ale navzdory těsné porážce ukázal své všestranné kvality.

K velkým nadějím amerického tenisu patří i dva čtyřiadvacetiletí borci Taylor Fritz (20.) a Frances Tiafoe (30.), oba mají před sebou v Indian Wells zápas třetího kola. Mezi 32 nejlepších účastníků se mimochodem dostalo hned sedm Američanů, kromě Opelky, Brooksbyho, Paula, Tiafoa a Fritze zatím v kalifornské poušti válí i John Isner se Stevem Johnsonem.

K titulu je ale samozřejmě ještě dlouhá cesta. Pokud by některý z domácích tenistů skutečně dokráčel pro trofej, navázal by na 21 let starý úspěch Andreho Agassiho, zatím posledního amerického šampiona v Indian Wells.