Změny v BJK Cupu a Davis Cupu. Rusko s Běloruskem jsou pryč, profitují i Slovenky

- Marek Bartošík

Mezinárodní tenisová federace (ITF) navázala na své rozhodnutí zkraje března, kdy vyloučila Rusko a Bělorusko ze všech svých akcí, především Davis Cupu a Billie Jean King Cupu. Dopad zákazu je viditelný hlavně u mužské a ženské reprezentace Ruska, které měly v těchto týmových soutěžích jakožto obhájci trofeje jistotu účasti na finálovém turnaji. Vyřazení Ruska a Běloruska pomohlo mimo jiné Slovenkám, jež nebudou chybět na vyvrcholení letošního ročníku BJK Cupu.

Ještě před rusko-běloruskou vojenskou agresí proti Ukrajině platilo, že ruští tenisté a tenistky mají jako loňští šampioni jistotu startu na závěrečném turnaji letošního ročníku Davis Cupu, respektive Billie Jean King Cupu. Nyní je ale všechno jinak.

Původní místo Rusů zaujali Srbové, kteří byli před touto rošádou držiteli jedné ze dvou divokých karet (tu druhou obdrželi Britové). Pro srbské reprezentanty hovořil fakt, že byli žebříčkově nejlepšími poraženými semifinalisty posledního ročníku Davis Cupu (dostali přednost před Německem).

Uvolněnou divokou kartu obdrží na základě rozhodnutí pořadatelů jeden ze dvanácti poražených týmů z březnové kvalifikace, šanci tak mají i Češi! Na potenciální účast v zářijové skupinové fázi můžou dále pomýšlet třeba Slováci, Rakušani či Kanaďani.

Už na začátku března měli Bělorusové nastoupit do play-off World Group I, jejich protivníci z Mexika ale s ohledem na rozhodnutí ITF zvítězili bez boje.

Bělorusky měly podle původního plánu narazit v dubnové kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové na Belgičanky, které postoupily bez nutnosti odehrát jediný míček na finálový turnaj.

Na vyvrcholení BJKC budou chybět i ruské obhájkyně titulu, místo nich mají jistotu účasti loňské semifinalistky z Austrálie (opět platí pravidlo o žebříčkově výše postaveném týmu ze dvou semifinalistů, v tomto případě Austrálie a USA). A jelikož Australanky nenastoupí do kvalifikace proti Slovenkám, můžou se na finálové rozuzlení BJKC těšit i tenistky od našich východních sousedů.

Finálový turnaj Davis Cupu začne základními skupinami (14.–18. září), následovat bude vyřazovací fáze od čtvrtfinále dále (23.–27. listopadu). BJKC má nejprve na programu kvalifikační kolo (15.–16. dubna), o termínu závěrečného turnaje zatím není jasno.