Futures v Říčanech: Do čtvrtfinále se prokousali čtyři Češi

- Radim Sochor

Středeční program na ITF turnaji v Říčanech nabídl hned šest zápasů singlu, ve kterých se objevil český zástupce. Turnaj už postrádal svoji jedničku Zdeňka Koláře, který překvapivě vypadl v prvním kole. Mezi osm nejlepších tenistů se z Čechů probojoval Michnev, Jaloviec, Mertl a Staněk, který na kurtu pobyl přes dvě hodiny.

Velmi náročný los pro druhé kolo schytal Marek Řeháček, který narazil na Nizozemce Nielsa Lootsmu, kterému se na českých turnajích výrazně daří. A ač Řeháček předvedl vcelku povedený výkon, na rozjetého soupeře to nestačilo. Lootsma českého tenistu porazil 6:2, 4:6, 6:4.

Naopak bez větších problémů postoupil do čtvrtfinále Petr Michnev, jehož forma je v posledních týdnech a měsících hodna k zařazení do kolonky životních. Žebříčkově neustále zlepšující se Michnev si poradil ve druhém kole se slovenským kvalifikantem Matějem Maruščákem 7:5, 6:2.

V souboji dvou českých tenistů se představili v odpolední části programu Matěj Vocel s Robinem Staňkem. Vocel svého soupeře překvapil rychlým brejkem v prvním setu, který si donesl až do koncovky a vyhrál 6:4. Staněk, který neprožívá ideální období své kariéry, však dokázal zpřesnit hru a začít více tlačit na Vocela, díky čemuž se projevil rozdíl ve schopnostech obou hráčů a zbytek zápasu Staněk vyhrál 6:3, 6:4.

Oproti prvnímu kolu, kdy se Jan Mertl na dvorci trápil ve třech sadách, se do čtvrtfinále prokousal poměrně snadno přes Němce Elmara Ejupoviče, přes něhož prošel po výhře 6:4, 6:4.

Čtvrtým českým čtvrtfinalistou se stal Marek Jaloviec. Vítěz turnaje v Milovicích potvrzuje svoji formu i v Říčanech, kde ve čtvrtfinále porazil Marka Gengela 6:3 6:3. V boji o semifinále se Jaloviec utká s Nizozemcem Lootsmou.

Česká dvojice Nouza/Škoch se s turnajem rozloučila ve čtvrtfinále, když nestačila na pár Bader/Michnev, kterému podlehla až v super tie-breaku 8:10.

2. kolo dvouhry

Botic van de Zandschlup [7] (NED) - DANIEL LUSTIG [WC] 6:3, 6:3
MATĚJ VOCEL - ROBIN STANĚK 6:4, 3:6, 4:6
Elmar Ejupovic (GER) - JAN MERTL 4:6, 4:6
MAREK JALOVIEC [5] - MAREK GENGEL 6:3 6:3
PETR MICHNEV [4] - Matěj Maruščák [Q] (SVK) 7:5, 6:2
Danylo Kaleničenko (UKR) - Mikalaj Haljak [Q] (BLR) 7:6 (6), 6:4
Niels Lootsma (NED) - MAREK ŘEHÁČEK 6:2, 4:6, 6:4
Marc-Andrea Huesler [Q] (SUI) - Filip Veger (CRO) 3:6, 1:6

čtvrtfinále čtyřhry

Centenari, Reinwein (USA, GER) - JALOVIEC, ŠAFRÁNEK česká dvojice do utkání nezasáhla

Bader (AUT), MICHNEV - NOUZA, ŠKOCH 7:6 (2), 2:6, 10:8

Kowalczyk, Panfil [1] (oba POL) - KOLÁŘ, STANĚK 6:4, 7:6 (4)

Lootsma, van de Zandschlup (oba NED) - Kaleničenko, Kekerčeni [3] (oba UKR) 6:1, 3:6, 7:10

Turnaj futures v Říčanech den po dni

29. 11. Futures Říčany: Michnevovi stačil k postupu jeden set, Kolář s Šafránkem překvapivě končí

28. 11. Futures Říčany: Papík nestačil na Lootsmu, Vocel i Gengel postupují

27. 11. ITF Říčany: Vachtl, Řeháček a Paroulek postupují do hlavní soutěže

26. 11. ITF Říčany: V sobotní kvalifikaci se představilo 18 Čechů