Vynucená improvizace. Djokovič svůj druhý turnaj v sezoně odehraje až na antuce

- Jan Vojkůvka

Není příliš obvyklé, aby během úvodních tří měsíců sezony měl Novak Djokovič odehraný pouze jeden turnaj. Přesně to se ale bývalé světové jedničce v roce 2022 děje. Po posledním zklamání, kdy nedostal kvůli absenci očkování proti covidu možnost startovat na prestižních turnajích v Indian Wells a Miami, už konečně zná dějiště své druhé akce v probíhajícím ročníku. V dubnu zahájí antukovou část sezony v Monte Carlu.

Informaci o startu světové dvojky na antukovém Masters potvrdili na svém webu přímo pořadatelé turnaje: „Novak otevře svou antukovou sezonu 2022 v Monte Carlu, kde vyhrál v letech 2013 a 2015 dva tituly v kategorii Masters 1000,“ stojí v oznámení.

Pro Djokoviče tím skončilo netrpělivé čekání, kdy se konečně znovu dostane na tenisové dvorce. Kvůli svému rozhodnutí neočkovat se proti covidu totiž přišel od začátku roku o řadu turnajů.

Napřed byl deportován z Austrálie, kam odcestoval na základě zdravotní výjimky, ale jeho vízum definitivně zrušil ministr pro migraci Alex Hawke. Po vynechání australských turnajů nyní nedostal povolení ani hrát ve Spojených státech.

Jediným turnajem, který v této sezoně absolvoval, prozatím zůstává akce v Dubaji. Na únorovém podniku zvládl dva zápasy s Lorenzem Musettim a Karenem Chačanovem, avšak ve čtvrtfinále podlehl ve dvou setech Jiřímu Veselému.

Nad dalším turnajem srbské hvězdy i nadále visí otazníky. V dubnu by měl odehrát domácí Serbia Open v Bělehradě, v květnu má pak přislíbenou možnost startovat na Masters v Římě. Nadějně zatím vypadá i jeho účast na Roland Garros, jelikož Francie podle všeho už nebude vyžadovat dokončené očkování proti covidu. Tato podmínka by měla být v pondělí zrušena.