Čtyřhra v Indian Wells: Siniaková zkusí uspět s náhradní parťačkou, vrací se duo B+H

- Marek Bartošík

Tentokrát pouze čtyři jména českých tenistek bychom našli v pavouku čtyřhry na BNP Paribas Open v Indian Wells. Nejzkušenější z nich, Květa Peschkeová, už navíc ze soutěže spolu se Slovenkou Terezou Mihalíkovou vypadla. Světová deblová jednička Kateřina Siniaková spojila s ohledem na zranění Barbory Krejčíkové síly s talentovanou Dánkou Clarou Tausonovou. A v akci bude poprvé od Australian Open také usměvavé české duo Marie Bouzková, Lucie Hradecká.

Kateřina Siniaková měla v kalifornské poušti původně startovat po boku své tradiční parťačky Barbory Krejčíkové, s níž oslavila čtyři grandslamové trofeje (naposledy letos na Australian Open). Šestadvacetiletá Krejčíková se ale z turnaje v Indian Wells kvůli zranění lokte omluvila, a tak musela o rok mladší Siniaková změnit plány.

Tenistka z Hradce Králové se nakonec zúčastní soutěže čtyřhry na tzv. „pátém grandslamu“ spolu s devatenáctiletou Clarou Tausonovou. Aktuální světová čtyřicítka patří mezi největší talenty nové tenisové generace, na svém kontě už má dva singlové tituly z okruhu WTA (Lyon, Lucemburk).

Ve čtyřhře má Tausonová pouze minimální zkušenosti, za mnohé hovoří její kariérní bilance sedmi výher a devíti porážek (letos 0:3). V tandemu s ostřílenou Siniakovou se však může chytit, ostatně podle reakcí z Twitteru se už na plody česko-dánské spolupráce těší řada tenisových fanoušků.

Siniaková a Tausonová se utkají v prvním kole s nasazenými sedmičkami Američankou Asií Muhammadovou a Japonkou Enou Šibaharaovou. Oba páry čeká společná premiéra.

V pavouku rovněž figurují Marie Bouzková a Lucie Hradecká, které spolu loni opanovaly dva turnaje WTA (Birmingham, Praha) a k tomu přidaly dvě grandslamová čtvrtfinále (Wimbledon, US Open). Vstup do letošní sezóny jim ale příliš nevyšel, Austrálii opouštěly se zápasovou bilancí 2:2.

Hradecká poté odehrála dva turnaje na Blízkém východě po boku Indky Sanji Mirzaové (v Dubaji i Dauhá skončily v semifinále). Naopak Bouzková se soustředila výhradně na dvouhru, když s úspěchem absolvovala dvě mexické akce (v Guadalajaře pronikla až do finále, v Monterrey zapsala čtvrtfinále).

Po zmíněné pauze je tým B+H konečně znovu pohromadě, na vítěznou vlnu se pokusí vrátit v souboji proti norsko-novozélandské dvojici Ulrikke Eikeriová, Erin Routliffeová.

Čtvrtá česká zástupkyně Květa Peschkeová se už s BNP Paribas Open rozloučila. Někdejší světová jednička ve čtyřhře a její slovenská parťačka Tereza Mihalíková nenašly recept na nasazené trojky Kanaďanku Gabrielu Dabrowskou a Mexičanku Giulianu Olmosovou (3:6, 2:6).

Ze hry jsou po úvodním hracím dni také nejvýše nasazené deblistky Elise Mertensová z Belgie a Veronika Kuděrmetovová z Ruska, jež ztroskotaly na japonském páru Eri Hozumiová, Makoto Ninomijaová (3:6, 3:6).

Zajímavostí je společný start sester Dajany a Ivanny Jastremských. Ukrajinky totiž na konci února za dramatických okolností opustily rodnou Oděsu.