Los Indian Wells: Krejčíková nasazenou jedničkou, vrací se Plíšková

- Marek Bartošík

V singlovém pavouku letošního podniku BNP Paribas Open v Indian Wells (9.–20. března) bychom našli šest českých tenistek, přičemž hned čtyři figurují mezi nasazenými. Roli turnajové jedničky na prestižní „tisícovce“ si vyzkouší Barbora Krejčíková. Po zranění se vrátí do akce Karolína Plíšková, která je nasazena jako číslo sedm. V prvním kole budou mít jako nasazené tenistky volno i Markéta Vondroušová a Petra Kvitová. V kalifornské poušti se poperou o kvalitní výsledek ještě Tereza Martincová a Kateřina Siniaková.

Pouze jediná ze šesti českých tenistek v pavouku dvouhry BNP Paribas Open 2022 zná už nyní svou první soupeřku. Kateřina Siniaková (55. v žebříčku WTA) narazí v úvodní rundě na Rumunku Irinu-Camelii Beguovou (72.), proti níž odehrála v roce 2015 tři utkání s pozitivní bilancí 2:1. Jestliže tuto výzvu zvládne, zkusí ve druhém kole překvapit Řekyni Marii Sakkariovou (6.).

Do prvního kola musí naskočit i Tereza Martincová (42.), jejíž soupeřka vzejde z kvalifikace. Teoreticky by se tak mohla střetnout s Marií Bouzkovou (97.), kterou čeká v noci na středu finále kvalifikace proti Francouzce Chloe Paquetové (106.). V případném druhém kole číhá na Martincovou obhájkyně trofeje Paula Badosaová (7.) ze Španělska.

Při absenci světové jedničky Ashleigh Bartyové je nejvýše nasazenou účastnicí Barbora Krejčíková (2.), jež má na úvod stejně jako všech 32 nasazených volný los. Ve druhé rundě se loňská osmifinalistka utká s vítězkou duelu mezi Švédkou Rebeccou Petersonovou (76.) a dosud neznámou kvalifikantkou.

Letos poprvé se představí na kurtech Karolína Plíšková (8.), kterou v prosinci zastavila zlomenina pravé ruky. Semifinalistka turnaje z let 2016 a 2017 zahájí své tažení ve druhém kole buď proti Švýcarce Jil Teichmannové (37.), nebo Dance Koviničové (71.) z Černé Hory. Pokud by se Plíškové i Krejčíkové dařilo, mohly by na sebe narazit ve čtvrtfinále.

Nasazená třicítka Markéta Vondroušová (33.) by v Indian Wells ráda navázala na vydařený turnaj v Dubaji, kde dokráčela z kvalifikace až do semifinále. Její úvodní protivnici na BNP Paribas Open určí zápas mezi Egypťankou Majar Šarífovou (67.) a jednou z kvalifikantek. V potenciálním třetím kole by Vondroušová mohla svést souboj s hvězdnou Estonkou Anett Kontaveitovou (5.).

Jako 27. nasazená figuruje v pavouku Petra Kvitová (31.), která se účastní turnaje v Indian Wells už po jedenácté. Dosud nejlépe si vedla v letech 2013 a 2016, kdy uhrála čtvrtfinále. Do letošního ročníku vstoupí soubojem buď s Kolumbijkou Camilou Osoriovou (35.) nebo Aljaksandrou Sasnovičovou (59.).

Loni se turnaj BNP Paribas Open uskutečnil kvůli koronavirové pandemii v náhradním říjnovém termínu, Paula Badosaová tehdy ve finále udolala Viktorii Azarenkovou 7:6(5), 2:6 a 7:6(2). Na šampionku čeká opět 1000 bodů do žebříčku a finanční odměna přes 1,2 milionu dolarů. Poražená finalistka si vyslouží 650 rankingových bodů a přibližně 646 tisíc dolarů.

Kompletní los ženské dvouhry BNP Paribas Open 2022 naleznete zde.