Škatulata, hejbejte se! Nový ročník přinese značně obměněné deblové páry

- Petr Šístek

Čtyřhra je pro mnoho singlistů příjemným zpestřením některých turnajů. Ti tenisté, kterým ale záleží na postavení v žebříčku a rádi by zápolili o start na Turnaji mistrů ve čtyřhře, musí bojovat o úspěchy během roku převážně s jedním partnerem. Již tradičně dochází před novou sezonou k četným změnám složení dohodnutých dvojic a na následujících řádcích se pokusíme představit ty nejzajímavější z nich.

Pro české fanoušky se jistě nejočekávanější změna týká Radka Štěpánka. Český veterán, který v minulé sezoně zkoušel štěstí s Danielem Nestorem a Nenadem Zimonjičem, se pro následující ročník domluvil s Vaskem Pospisilem. Kanaďan s českými kořeny má ve své sbírce titul z Wimbledonu 2014 a netají se svým respektem ke Štěpánkovi, ostatně přání jednou si zahrát s karvinským rodákem vyslovil již před mnoha lety.

Nejúspěšnější dvojící právě skončené sezony, která již nebude pokračovat ve stejném složení, je Ivan DodigMarcelem Melem. Chorvatský tenista spojí síly s vítězem Turnaje mistrů 2012 Marcelem Granollersem a Melo vytvoří pár s šampionem Australian Open 2014 Lukaszem Kubotem.

Nejvýše postaveným singlistou, který i nadále plánuje hrát pravidelně čtyřhru, zůstává Pablo Cuevas. V současnosti 22. hráč světového žebříčku ve dvouhře pouze pro rok 2017 vymění dosavadního partnera Davida Marrera, jenž se domluvil se Santiagem Gonzalezem, za velmi zkušeného Inda Rohana Bopannu. Jeho krajan, legendární Leander Paes, jenž se v poslední době potýkal s častým střídáním partnerů, v důsledku čehož klesl až na 59. místo žebříčku, v následujícím ročníku bude hrát s Brazilcem Andrém Sá.

Další z legend, Daniel Nestor, pak spojí síly s dvojnásobným grandslamovým šampionem Philippem Petzschnerem. Ne všichni hráči ale mají to štěstí, že by se jim s předstihem podařilo domluvit stabilního partnera pro celou sezonu. Kupříkladu Marcin Matkowski, dřívější finalista US Open i Turnaje mistrů, spoluhráče stále hledá. A již čtyřicetiletý Nenad Zimonjič se pro Australian Open domluvil s Mischou Zverevem, avšak nelze vyloučit, že po úvodním grandslamu sezony se bude nucen po partnerovi poohlížet znovu, neboť Zverev se bude po vydařeném závěru letošního roku pravděpodobně nadále soustředit především na dvouhru.