Davis Cup: Nečekaný úspěch Korejců! Postupuje také Švédsko, Norům k úspěchu nepomohla ani světová osmička

- Jan Vojkůvka

Vedle utkání mezi Argentinou a Českem, které se odehrálo v Buenos Aires, se během pátečního a sobotního programu uskutečnilo dalších 11 zápasů kvalifikace Davis Cupu. A nepřineslo vždy jen očekávané výhry favoritů. Postup oslavili například Korejci, kteří porazili Rakousko, Kazaši, kteří vyzráli na Nory, nebo Švédi, na které nevyzráli Japonci.

Kvalifikační boje přinesly několik překvapivých výsledků. Velmi nečekaným je postup Jižní Koreje na finálový turnaj. Korejci, za které sice nastoupil 65. hráč světa Soon-woo Kwon, nebyli ani zdaleka považováni za favorita. Naopak se očekávalo, že Rakousko dokáže své soupeře udolat 3:2, a to i s přihlédnutím na dvě očekávané výhry Kwona.

Jenže čáru přes rozpočet Rakušanům v Soulu udělala čtyřhra. V té Alexander Erler s Lucasem Miedlerem nestačili na Či-sungu Nama a Min-kju Songa, kterým překvapivě podlehli 4:6, 3:6, a když poté Kwon porazil Dennise Novaka dvakrát 7:5, mohli Korejci začít slavit největší úspěch ve své daviscupové historii! Prošli mezi 16 týmů, které si zahrají na finálovém turnaji.

Zajímavým výsledkem skončilo i utkání mezi Norskem a Kazachstánem. Byť se v Oslu představila i světová osmička Casper Ruud, domácím Norům to k vítězství nestačilo. Ruud totiž sice porazil Kukuškina, ale následovaly tři výhry Kazachů a zasloužený postup na finálový turnaj.

Rozhodnutí přinesl souboj Ruuda s Alexandrem Bublikem, 32. tenistou žebříčku. Tomu se povedlo norského favorita zdolat 6:4, 5:7, 6:4, získat třetí postupový bod a zajistit svému týmu účast v základní skupině. Na Nory naopak, stejně jako na Čechy, čeká baráž.

Postup na finálový turnaj slaví také Švédsko. To sice těsně před začátkem souboje s Japonskem přišlo o svou jedničku Mikaela Ymera, ale hlavní hvězdou souboje se stal jeho bratr Elias. Oproti očekávání dokázal porazit ve dvou setech japonskou jedničku Tara Daniela, následně se podílel na výhře Švédů ve čtyřhře, a posléze v rozhodujícím pátém utkání porazil i Josukeho Watanukiho.

Postoupit do základních skupin Davis Cupu se povedlo také Francii, Spojeným státům, Itálii (porazila Slovensko 3:2), Španělsku, Nizozemsku, Austrálii, Belgii, Argentině a Německu. Těchto 12 týmů doplní již jisté účastníky ze Chorvatska, Srbska a Velké Británie.

Poslední účastník, kterým mělo být Rusko, bylo kvůli ruské invazi na Ukrajinu z týmové soutěže vyloučeno. Náhradník za ruský tým, který vyhrál Davis Cup v minulé sezoně, bude teprve oznámen.

Základní skupiny se odehrají v termínu od 14. do 18. září. Vyřazovací fáze se poté uskuteční od 23. do 27. listopadu. V základních skupinách se bude hrát ve čtyřčlenných skupinách, přičemž nejlepší dva týmy postoupí do čtvrtfinále.

Výsledky kvalifikace
Argentina – Česko 4:0
Francie – Ekvádor 4:0
USA – Kolumbie 4:0
Slovensko – Itálie 2:3
Švédsko – Japonsko 3:2
Španělsko – Rumunsko 3:1
Nizozemsko – Kanada 4:0
Austrálie – Maďarsko 3:2
Finsko – Belgie 2:3
Brazílie – Německo 1:3
Norsko – Kazachstán 1:3
Jižní Korea – Rakousko 3:1