Dobré zprávy pro Djokoviče! Srb dostane šanci obhajovat titul z Roland Garros

- Petr Sumbal

Po delší době jsou tu dobré zprávy pro čerstvou světovou dvojku Novaka Djokoviče. Srbský tenista už letos musel kvůli svému odmítavému postoji k očkování proti nemoci covid-19 vynechat celou řadu turnajů, aktuálně to však vypadá, že na grandslamové Roland Garros by měl mít vstup povolen.

Zatím pouze na jednom turnaji se letos představil Novak Djokovič. Po neúspěšné snaze zúčastnit se Australian Open se ukázal až v únoru na turnaji v Dubaji, kde se však projevila jeho nízká herní praxe a Srba už ve čtvrtfinále překvapivě vyřadil český tenista Jiří Veselý. Djokoviče následně na čele světového žebříčku vystřídal Rus Daniil Medveděv.

Nyní vše nasvědčuje tomu, že by mohl mít Djokovič větší šanci zabojovat o svůj návrat na čelo žebříčku. Ještě donedávna platilo, že mu nebude jakožto nenaočkované osobě proti covidu umožněn vstup do Francie, to se však nejspíše brzy změní, jelikož francouzská vláda plánuje rozvolňovat svá opatření proti šíření koronaviru.

Pro Djokoviče to v praxi znamená, že se jeho hubený tenisový kalendář rozroste o dva významné a bodově velmi štědře honorované turnaje. Oproti původním předpokladům by se Srb mohl zúčastnit turnaje ATP 1000 v Monte Carlu od 9. do 17. dubna a následně i grandslamového Roland Garros, které se koná od 22. května do 5. června.

„Situace se díky našemu kolektivnímu úsilí zlepšuje a my se tak dostáváme do další fáze rozvolňování opatření. Od pondělí 14. března přestane platit povinnost očkovacího pasu všude tam, kde je nyní vyžadována,“ stojí v prohlášení francouzského předsedy vlády Jeana Castexe.

Americké zákony sice Djokovičovi neumožní účast na dubnových „tisícovkách“ v Indian Wells a v Miami, to ale Srba až tolik mrzet nemusí, protože na těchto akcích obhajuje pouze 45 bodů za osmifinále z Miami 2019. V Monte Carlu bude Djokovič bránit 90 bodů za čtvrtfinále z roku 2019 a na French Open ho bude čekat obhajoba 2000 bodů za loňský titul.

Původně Srb počítal s tím, že o body z turnajů získaných na francouzském území automaticky přijde, nyní to naopak vypadá, že bude mít možnost o ně znovu zabojovat.

A to v boji o návrat na světový tenisový trůn rozhodně není k zahození!