Sezona velkých návratů se blíží! Kteří hráči plánují útok na ztracené pozice?

- Petr Šístek

Končící rok 2016 přinesl mnoho změn v hierarchii světového tenisu. Mezi ty nejzásadnější patří změna na postu světové jedničky, pád Rafaela Nadala mimo první osmičku a opuštění elitní desítky Rogerem Federerem. Na okruhu WTA pak lze s napětím očekávat výkony Sereny Williamsové, jež by se jistě ráda vrátila na světový trůn. Velmi sledovaný bude i návrat Marie Šarapovové po dopingovém trestu.

Roger Federer v letošním roce podstoupil po Australian Open operaci kolena, po níž odehrál část antukové a travnatou sezonu, avšak po Wimbledonu překvapil rozhodnutím sezonu ukončit. Jeho cílem bylo dát se zcela zdravotně do pořádku a v roce 2017 zaútočit opět na mety nejvyšší. Mezi fanoušky panují pochybnosti, zda sedmnáctinásobný grandslamový šampion v pokročilém věku stále dokáže držet krok s nejlepšími světovými tenisty, ale rodák z Basileje již nejednou dokázal, že je s ním nutno stále počítat. Tentokrát ale bude mít pozici značně ztíženou výrazným poklesem v žebříčku, v důsledku čehož se můžeme těšit na jeho souboje s nejlepšími čtyřmi hráči světa již v osmifinále velkých turnajů!

Rafael Nadal nemá za sebou příliš povedenou sezonu, během níž v létě podstoupil operaci zápěstí a v jejímž zbytku prohrával s hráči, s nimiž to v jeho případě nebývalo dříve zvykem. Vyústěním byl pád na 9. pozici žebříčku ATP, avšak Nadal stále věří, že pokud se bude moci spolehnout na své zdraví, tak stále může pomýšlet na největší světové tituly. Na rozdíl od Rogera Federera by se nemusel potýkat s tolik vražednými losy, neboť na aktuálně nejlepší hráče bude moci v úvodu sezony narazit až ve čtvrtfinále.

Novak Djokovič byl suverénem sezon minulých, avšak v té uplynulé od tolik kýženého titulu Roland Garros ztratil své kouzlo a začal sbírat převážně zklamání. Mezi ty největší patří konec v úvodním kole olympijského turnaje či porážka v přímém souboji o post světové jedničky ve finále Turnaje mistrů s Andym Murraym. Právě skotský hráč aktuálně hraje svůj nejlepší tenis v kariéře a již dlouhých 25 zápasů nepoznal hořkost porážky. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se Djokovič s nově nastalou situací dokáže vypořádat a zda bude v jeho silách bojovat o opětovný návrat na tenisový trůn.

Juan Martín del Potro zahajoval rok 2016 ve druhé tisícovce žebříčku ATP. I přesto se ale po vleklých zdravotních problémech dokázal vrátit mezi světovou elitu, rozšířil svou olympijskou medailovou sbírku o stříbro a dovedl svou Argentinu k premiérovému vítězství v Davis Cupu. Nyní je otázkou, zda dokáže podobně skvělé výkony předvádět i na turnajích započítávaných do žebříčku ATP, kde by mohl prohánět nejužší světovou špičku.

Serena Williamsová v uplynulém roce odehrála pouze sedm turnajů a po prohře v semifinále US Open s Karolínou Plíškovou ukončila sezonu. To zapříčinilo její pád na druhé místo žebříčku WTA, avšak vzhledem ke skutečnosti, že ze zmíněných sedmi turnajů si hned na pěti zahrála finále, tak není pochyb o tom, že je stále v jejich silách soupeřit s těmi úplně nejlepšími. Není ovšem jisté, zda vítězka 22 grandslamů bude ochotna upravit turnajový program tak, aby znovu bojovala o návrat na první místo světa.

Způsobilo velké pozdvižení, když Maria Šarapovová letos na jaře oznámila, že měla pozitivní dopingový test a bude si nucena nějaký čas od tenisu odpočinout. Trest jí ale vyprší již v dubnu a fanoušci očekávají, že se devětadvacetiletá Ruska dokáže rychle vrátit mezi nejlepší. V úvodu své pouti ale bude muset spoléhat na ochotu pořadatelů, kteří jí nabídnou divoké karty zajišťující start na turnajích, v opačném případě by se byla nucena prokousávat zpět přes malé podniky ITF. Není ovšem vyloučeno, že Šarapovová svůj návrat zahájí v Praze!