Jedu si to svoje a nenechám se rozhodit, říká Brenda Fruhvirtová. Soustředit se už chce jen na profesionální okruh

- Jan Vojkůvka

Únor byl pro Brendu Fruhvirtovou jakýmsi průlomem v kariéře. Supertalentovaná česká tenistka během minulého měsíce vybojovala dva tituly na okruhu ITF a na okruhu WTA prošla poprvé v životě skrz kvalifikaci až do hlavní soutěže. Úspěchy, kterých dosáhla, ji jen povzbudily v úmyslu dokončit svůj definitivní přechod z juniorského tenisu do dospělé kategorie.

„Už i top hráčky asi vědí, o koho se jedná, a musí pro ně být nepříjemné hrát proti tak mladé soupeřce. Nechci říkat, že se mě bojí, ale zbystřují pozornost,“ uvedla spokojená Brenda k faktu, že i teprve ve 14 letech je schopná prohánět mnohem starší hráčky a velmi důstojně zvládla i svou premiéru na okruhu WTA.

Cesta do Guadalajary, kde nastoupila v polovině února do kvalifikace a v ní porazila Saru Erraniovou a Leonii Kungovou, však nebyla vůbec lehká. Napřed totiž talentovaná Češka odehrála dva turnaje v argentinském Tucumanu, které s vypětím všech sil dokázala ovládnout. Dvakrát přitom musela porazit domácí Paulu Ormaecheaovou, aktuálně 157. hráčku světa a bývalou 59. tenistku žebříčku.

Fruhvirtové v jejích úspěšných začátcích mezi profesionálkami pomáhá i to, že nemá vyloženě vyhraněný styl. „Jsem komplexní hráčka, nedá se říct, že bych měla vyhraněný herní styl. Mám výhodu, že jsem klidná hráčka, že sice dokážu reagovat, ale hlavně si jedu to svoje a nenechám se rozhodit,“ podotkla Fruhvirtová s tím, že na každý zápas si dokáže stanovit taktiku, která by měla na konkrétní soupeřku fungovat.

I s ohledem na poslední výsledky tak není divu, že Fruhvirtová chce definitivně přesedlat na dospělý tenis. Ten juniorský už pro ni není prioritou...

„V dubnu mi bude patnáct, budu se soustředit jen na ženy. Tam mám sice povolený omezený počet turnajů do roka, ale ty juniorské už pro mě nejsou důležité,“ uvedla mladá česká tenistka. „Možná si ještě pojedu tenhle rok zahrát juniorský grandslam, ale letos s tím skončím,“ dodala.

Po turnajích jezdí spíš s maminkou
Vzhledem k tomu, že vedle Brendy se tenisu věnuje i její starší sestra Linda, je rodina po většinu roku rozdělena na dvě poloviny. Zatímco s Lindou jezdí po turnajích tatínek Hynek, s Brendou převážně její maminka Martina. Loni to však bylo naopak.

„Odmalinka jezdí taťka spíš s Lindou a mamka se mnou. Minulý rok jsme to většinově vyměnili. Ale vždycky, když jsem s někým delší dobu, těším se na toho druhého, na změnu,“ uvedla k rozdělení rolí svých rodičů.

Brendu navíc těší, že není na úskalí tenisového života sama a může porovnávat své zkušenosti se zkušenostmi své sestry, se kterou ráda tráví volný čas, byť ho není tolik. „Máme hodně dobrý vztah. Tady v Česku a pak když jezdíme na stejné turnaje, spolu i hodně trénujeme. Rivalitu neřešíme,“ řekla a připomněla i vyrovnanou zápasovou bilanci, kterou obě sestry stanovily loni v listopadu na juniorských turnajích.

Dvakrát proti sobě stanuly ve finálových duelech a zatímco v Guadalajaře vyhrála Linda, v Méridě se radovala Brenda. „Ani bych při zápase necítila, že je ségra starší a silnější,“ usmála se česká tenistka.

Kromě tenisu musí ale ve 14 letech řešit i školu, jelikož navštěvuje devátou třídu. A přiznává, že skloubit studium s kočovným životem tenistky není nic snadného. Škola Bohumila Hrabala v Libni však vyšla Fruhvirtovým vstříc a díky individuálnímu plánu se to přeci jen dá zvládnout.

„Do školy chodím na zkoušky už druhým rokem. Na stejnou školu chodila od první třídy už ségra. Měly jsme vždycky výborné známky a oni nám díky tomu vycházejí vstříc. Učím se hodně s mamkou,“ upozornila Brenda. „Ségra teď chodí do druháku na Obchodní akademii Danaé na Praze 8. Já se rovněž chystám na stejnou školu,“ dodal supertalent českého ženského tenisu, který se v minulé sezoně podílel i na zisku juniorského Billie Jean King Cupu.