Rozdíly se v Davis Cupu mažou, máme šanci, věří si Češi před soubojem s Argentinou

- Jan Vojkůvka

Až český tým vstoupí v pátek do kvalifikačního utkání proti Argentině, bude v rolích papírových outsiderů. Kapitán Jaroslav Navrátil však svému výběru věří a pevně doufá, že hned první utkání by mohlo přinést týmu vysněný bod, kterým by se jeho svěřenci mohli odrazit k překvapení na horké půdě soupeře.

Navrátil během vyjádření pro média přiznal, že zkraje týdne nebyl rozhodnutý o tom, kdo bude určen jako týmová jednička. Rozhodl se až po trénincích v dějišti Davis Cupu. Zároveň je potěšen, že Jiří Lehečka, zvolená týmová jednička, na kurtu celý souboj s Argentinou rozehraje duelem se Sebastiánem Báezem.

„Jsem rád, že začíná Jirka. Má v Davis Cupu větší zkušenosti než Báez, který ještě nehrál a bude na něm zodpovědnost,“ upozornil lodivod českého týmu s tím, že souboj obou mladých tenistů může rozhodnout tlak domácího publika v Buenos Aires, při němž se nemusí Báez cítit komfortně. To by podle něj mohla být výhoda pro Lehečku.

„Nikdy mi první zápasy nevadily, mám pevně danou dobu začátku,“ těší Lehečku, který svého soupeře už jednou na kurtu potkal. V roce 2020 jej porazil ve finále turnaje ITF na pražských Spojích ve třech setech. „Byla to velká bitva a oba jsme od té doby ušli velkou cestu. Těším se a uvidíme, jak to dopadne. Celkově jako tým máme šanci,“ podotkl bojovně.

Od samotného zápasu očekává střetnutí s ryzím antukářem, který se bude snažit výhod zvoleného povrchu plně využít. „Rád pracuje forhendem po celém kurtu, výborně se hýbe, občas zahraje kraťas,“ vyjmenovával znaky herního stylu soupeře. „Když bude mít hodně času na forhend a tvoření hry, bude to jeho dominantou. Budu se snažit hrát to, co umím a co mi sedí,“ uvedl.

Zároveň věří, že zkušenosti z předchozích let v daviscupovém týmu dokáže plně využít. „Každému hráči zápasy v Davis Cupu přinesou něco jiného. Mně osobně, že se rozdíly mažou a že není důležité, kdo je kde na žebříčku. Důležité je, jak si člověk věří a je schopný ustát ten tlak a emoce,“ dodal.

Druhým pátečním utkáním bude souboj mezi Tomášem Macháčem a Diegem Schwartzmanem. Na Macháče čeká hodně náročný zápas proti světové čtrnáctce, která navíc v únoru prošla dvakrát do finále antukových turnajů. S faktem, že na kurt půjde jako druhý, se popasoval s humorem: „Můžu si předtím dát oběd, na zápas budu mít plný žaludek,“ usmíval se.

Celkově se ale už startu daviscupové kvalifikace nemůže dočkat. „Měli jsme kvalitní tréninky, hodně jsme při nich hráli a dali jsme přípravě opravdu hodně,“ přemítal Macháč, jehož těší, že se dokázal rychle dostat do formy i na antuce. „Na to, že jsem hrál půl roku na betonech, tak jsem nečekal, že se na antuku tak rychle adaptuju. Jsem spokojený s tím, jak jsem na kurtu působil,“ pochvaloval si.

Úvodní hrací den daviscupové kvalifikace mezi Argentinou a Českem startuje v 16 hodin středoevropského času.