Veselý poslal finanční pomoc Ukrajincům: Je mi smutno, mám tam spoustu přátel

- Marek Bartošík

Když Jiří Veselý mluvil v rozhovoru pro Tenisový svět o situaci na Ukrajině, obtížně se mu hledala slova. Český hrdina nedávného turnaje v Dubaji má na Ukrajině spoustu přátel, mezi nimi i bývalého tenistu Sergije Stachovského, který se rozhodl bránit svou zemi proti Rusku se zbraní v ruce. Veselý v úterý na svém instagramovém účtu informoval, že finančně podpořil Ukrajince prostřednictvím organizace Člověk v tísni.

„Milí přátelé, je mi strašně smutno, když vidím, co se děje na Ukrajině. Mám tam spoustu přátel a myslím, že všichni si přejeme hlavně mír!“ zahájil na Instagramu své povídání a zároveň poselství Jiří Veselý, jenž minulý týden dokráčel až do finále prestižního klání v Dubaji.

„Je naprosto nepřípustné řešit politické neshody ve 21. století zbraněmi a válkou! Prostřednictvím www.clovekvtisni.cz jsem se rozhodl pomoct Ukrajině finanční podporou ve výši 140 619 Kč na cokoliv, co jim pomůže v boji. Mír Ukrajině!“ napsal osmadvacetiletý Veselý.

Jeho finanční podpora ukrajinskému lidu není překvapivá. Už minulý čtvrtek, tedy v den zahájení ruského útoku, napsal Veselý v Dubaji po výhře nad Novakem Djokovičem na kameru anglicky „Ukraine“ a připojil srdíčko. A když o den později vyzrál na Denise Shapovalova, vyslal do světa pomocí fixu a kamery vzkaz „no war!“ (ne válce, případně žádná válka).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jiri Vesely (@veselyjiri)

„Mám několik kamarádů z Ukrajiny, kteří se rozhodli jít do boje. Je to hrozné. Bojím se o ně, aby se jim nic nestalo. Sergij Stachovskij je určitě jeden z mých nejbližších… S jeho bráchou se znám od dětství, vyrůstali jsme v Prostějově. K celé rodině máme velice blízký vztah,“ řekl v rozhovoru pro Tenisový svět Veselý, jenž Stachovského léta potkával také na mnoha turnajích.

„To, co se děje, je strašné. Doufám a modlím se za to, aby válka co nejdřív skončila,“ doplnil za nás všechny český tenista.