Futures Říčany: Michnevovi stačil k postupu jeden set, Kolář s Šafránkem překvapivě končí

- Petr Šístek

Nesmírně bohatý program měl z českého pohledu v úterý turnaj futures v Říčanech. Ve dvouhře se představilo hned dvanáct českých tenistů, postup z nich vybojovala polovina včetně favoritů Petra Michneva či Marka Jaloviece. Překvapivé vyřazení ale musel zkousnout Václav Šafránek a především nasazená jednička turnaje Zdeněk Kolář.

Nečekaně rychlé bylo úvodní kolo pro Petra Michneva. Sedmadvacetiletý Čech, který se snaží v závěru sezony opět proniknout do třetí stovky žebříčku, do zápasu s Nizozemcelm Selsem skvěle vstoupil, dostal se do vedení 5:2, avšak sadu nedokázal dopodávat. Úvodní dějství tak rozhodovala až zkrácená hra, kterou Michnev ovládl poměrem 7:5, a Sels bezprostředně po ní kvůli problémům s rukou utkání skrečoval.

Na kurtu č. 1 úterní program otevřel český souboj mezi kvalifikantem Tadeášem Paroulkem a na divokou kartu startujícím Danielem Lustigem. Ve vyrovnané úvodní sadě musel po dvou brejcích na každé straně rozhodovat až tiebreak, v němž zkušenější Lustig dokázal zúročit své zkušenosti a ovládl jej poměrem 7:5. Ve druhém dějství již Lustig na dvorci dominoval a po výhře 7:6(5) a 6:1 se může radovat z postupu do druhého kola.

Velké překvapení přinesl další český souboj, v němž poměřili síly třetí nasazený Václav Šafránek a úspěšný kvalifikant Marek Řeháček. První jmenovaný po návratu z Řecka, kde získal dostatek bodů k přiživení šancí na start v kvalifikaci Australian Open, nezachytil úvod zápasu a první sadu prohrál. Ve druhém dějství si oba hráči dokázali držet svá podání a o vítězi tak rozhodovala až zkrácená hra. V ní byl úspěšnější zkušenější Šafránek, který po vítězství poměrem 7:5 srovnal stav utkání. Rozhodující moment třetího setu přišel v osmé hře, kdy Řeháček dokázal zaznamenat brejk a utkání již dopodával.

Z postupu do 2. kola se raduje také šestý nasazený Jan Mertl, který však na udolání Garangangy ze Zimbabwe potřeboval tři sety.Zkušený český tenista prohrál úvodní sadu, zbylé dva sety už ale byly v jeho režii a nakonec povinné vítězství po boji vybojoval.

Divokou kartu do hlavní soutěže dostal Jan Minář. Pětatřicetiletý tenista sice v generačním souboji s o 17 let mladším Bělorusem Haljakem hladce vybojoval úvodní sadu, další dva sety ale už patřily jeho soupeři, který tak oslavil postup do dalšího kola.

Ani další divoká karta pro domácího hráče postup do 2. kola nepřinesla. Devatenáctiletý Ondřej Krstev totiž na úvod hlavní soutěže ztroskotal na Němci Ejupovicovi. Krstev sice prohrál úvodní sadu, jenže v té druhé vybojoval vedení 5:3, nicméně stav utkání vybojovat nedokázal a s turnajem se loučí již po úvodním kole.

S rolí favorita si poradil Marek Jaloviec, vítěz nedávno skončeného futures v Milovicích. Ten v prvním kole narazil na úspěšného kvalifikanta Jaensche-Müllera. Český tenista si s hráčem ze druhé tisícovky poradil snadno ve dvou setech, 6:3 a 6:4.

1. kolo dvouhry

TADEÁŠ PAROULEK [Q] - DANIEL LUSTIG [WC] 6:7(5), 1:6
MAREK ŘEHÁČEK [Q] - VÁCLAV ŠAFRÁNEK [3] 6:3, 6:7(5), 6:3
PETR MICHNEV [4] - Jelle Sels (NED) 7:6(5), skreč Sels
JAN MERTL [6] - Takanyi Garanganga (ZIM)  4:6, 6:3, 7:5
Mikalaj Haljak (BLR)[Q] - JAN MINÁŘ [WC]  2:6, 6:4, 6:2
Matej Maruščák (SVK)[Q] - Sami Reinwein (GER) 6:4, 6:4
PETR NOUZA [WC] - ROBIN STANĚK [8]  4:6, 2:6
MAREK JALOVIEC [5] - Vincent Jaensch-Mueller (GER)[Q]  6:3, 6:4
Elmar Ejupovic (GER) - ONDŘEJ KRSTEV [WC]  6:4, 7:6(5)
ZDENĚK KOLÁŘ [1] - Danylo Kaleničenko (UKR)  6:4, 1:6, 3:6

1. kolo čtyřhry

Mateusz Kowalczyk, Grzegorz Panfil (oba POL)[1] - TADEÁŠ PAROULEK, JIŘÍ VACHTL [WC]  6:3, 6:4
TOMÁŠ PAPÍK, MATĚJ VOCEL [4] - PETR MICHNEV, Sebastian Bader (AUT)  4:6, 7:5, 8:10

Turnaj futures v Říčanech den po dni

28. 11. Futures Říčany: Papík nestačil na Lootsmu, Vocel i Gengel postupují

27. 11. ITF Říčany: Vachtl, Řeháček a Paroulek postupují do hlavní soutěže

26. 11. ITF Říčany: V sobotní kvalifikaci se představilo 18 Čechů