Navrátila svěřenci na antuce překvapují. Věřím, že máme šanci uspět, hlásí z Argentiny

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Česká daviscupová reprezentace se v Buenos Aires již plně připravuje na víkendové kvalifikační klání proti domácí Argentině. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil už má k dispozici kompletní kvarteto, v pondělí odpoledne bude s týmem poprvé trénovat i Tomáš Macháč. „Je tady spíše pomalejší antuka. Přizpůsobíme tréninky a každým dnem to bude lepší a lepší,“ přibližuje z místa dění zkušený čtyřiašedesátiletý kouč, jenž věří v úspěch svých svěřenců.

Daviscupový tým má za sebou třináctihodinový let. Podle Navrátila proběhl bez komplikací. „Odbyli jsme si povinné věci a odpoledne jsme šli od tří do pěti hodin trénovat. Centrální kurt je pěkný. Pojme asi šest tisíc lidí. Určitě bude narváno,“ tuší zkušený stratég.

„Počasí je příjemné, je okolo 25 stupňů. V sobotu jsme trénovali. V neděli bohužel celý den pršelo. Kluci byli ve fitku. Čekali jsme. Odpoledne se naštěstí mezi třetí a šestou dvě hodiny uvolnily. Pořadatelé nám vyšli vstříc. Centrkurt připravili perfektně. Jsme spokojení, nejsou žádná zranění. Dnes nás čeká šest tréninkových hodin,“ přiblížil dění přímo na místě s tím, že k dispozici už má všechny hráče včetně Tomáše Macháče, jenž dorazil z italského Forli.

S průběhem tréninků je Navrátil spokojen. „Až jsem byl překvapený, protože kluci nehráli na antuce půl roku. Je tady spíše pomalejší antuka, bude to výhoda pro topspináře. Jde hlavně o běhání a klouzání se. Některé tréninky přizpůsobíme právě na doklouzávání. Každým dnem to bude lepší a lepší. Ve středu a ve čtvrtek už si kluci dají i nějaké tréninkové gemy a sety,“ přiblížil.

Ubytována je česká reprezentace ve stejném hotelu jako před deseti lety. „Jsou to příjemné vzpomínky, jen je trochu vybydlený. Každý máme svůj pokoj. Všechno funguje, na kurty to máme dvacet minut autem,“ pochvaloval si Navrátil. S argentinskými protivníky se dosud Češi nestřetli. „Asi věděli, že je špatná předpověď, tak ani nešli na kurty. Potkat bychom se s nimi měli dnes.“

Domácí tenisté budou v duelu papírovými favority. „Schwartzman byl ve dvou finále, Báez teď také v jednom. Jsou tady delší dobu a kvalitně připraveni. Davis Cup je ale úplně jiná soutěž. Viděli jsme to loni v Innsbrucku, kde bylo plno překvapení. Věřím, že máme šanci uspět a překvapit,“ přeje si čtyřiašedesátiletý kapitán, jenž bude spoléhat zejména na Jiřího Lehečku s Tomášem Macháčem.

„Jirka bude jedničkou. Rád bych, aby hrál i Tomáš. Byl ještě za fyzioterapeutem, táhlo ho koleno, ale není to nic vážného. Když se nic nestane, měli by hrát první den oni dva. Na antuce ale hraje dobře i Víťa Kopřiva. Argentinci zřejmě postaví Schwartzmana a Báeze, který je mladý a v Davis Cupu toho moc nenahrál. Budeme na to spoléhat,“ tuší Navrátil.

Předností českých tenistů by mohla být rozmanitost jejich hry. „Tomáš i Jirka nepraktikují klasický antukový tenis. Hrají rychle a pestře, umí dát stopbal. Argentinci hrají hodně od základní čáry, nechodí na síť. Důležité bude, aby bylo skóre po prvním dni aspoň 1:1, aby bylo vše před druhým dnem otevřené,“ přemýšlel na tiskovce nahlas Navrátil.

Na jihoamerickém kontinentu doprovází reprezentační klání tradičně bouřlivá kulisa. „Hráli jsme i před padesáti lidmi. Tady bude vyprodáno. Známe Argentince, před deseti lety jsme tady zažili jejich chorály. Byli nicméně velice sportovní. Kluci jsou na zápasy před publikem zvyklí,“ ujišťuje šéf české lavičky.

Obejít se tentokrát musí bez Jiřího Veselého. Ten má za sebou parádní turnaj v Dubaji, kde došel z kvalifikace až do finále a znovu se vrátil na pozici české jedničky do elitní stovky žebříčku. „Jirkovy zkušenosti můžou chybět, ale mladí kluci jsou draví a budou se chtít předvést. Věřím, že to zvládneme,“ uzavřel Navrátil tiskovou konferenci.


Galerie